16.10.2016 Začeće

Ženska neplodnost – uzroci, simptomi, testiranja i lečenje

Neplodnost je nemogućnost začeća nakon godinu dana nezaštićenih odnosa. I muškarci i žene mogu biti neplodni. Kod oko 1/3 slučajeva neplodnosti razlog su muškarci, kod 1/3 slučajeva razlog su žene, a kod preostale 1/3 radi se o kombinaciji faktora. Kod oko 20% parova uzroci se ne mogu utvrditi.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Žene se rađaju sa ograničenim brojem jajnih ćelija. Dakle, starenjem se broj i kvalitet jajašaca smanjuje. Šanse za začeće se smanjuju se od 3% do 5% godišnje nakon 30. godine života. To smanjenje plodnosti je još izraženije nakon 40. godine života.
Ženska neplodnost takođe može biti uzrokovana brojnim faktorima, uključujući:

Oštećenja jajovoda
Oštećenje jajovoda može sprečiti kontakt između jajeta i spermatozoida. Karlične infekcije, endometrioza i operacija karlice mogu dovesti do stvaranja ožiljaka i oštećenja jajovodne cevi.

Hormonalni uzroci
Neke žene imaju problema s ovulacijom. Ne dolazi do sinhronizovanih hormonalnih promena koje vode do otpuštanja jajašca iz jajnika i zadebljanja endometrijuma zbog priprema za oplodnju jajašca. Ti se problemi mogu otkriti pomoću bazalne telesne temperature, trakica za predviđanje ovulacije i krvnih testova za otkrivanje nivoa hormona.

Cervikalni uzroci
Mali broj žena može imati problema s vratom materice, zbog kojeg spermatozoidi ne mogu proći kroz cervikalni kanal. Mogu biti uzrokovani abnormalnom proizvodnjom sluzi ili hirurških zahvatom cerviksa. Ovaj problem se može tretirati s intrauterinom oplodnjom.

Problemi s matericom
Abnormalna anatomija materice, prisustvo polipa i mioma.

Neobjašnjiva neplodnost
Neplodnost kod oko 20% parova neće moći biti određena pomoću trenutno dostupnih metoda istraživanja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije