11.08.2014 Trudnoća

Zašto je leto idealno za vantelesnu oplodnju

U letnjem periodu dvostruko su veće šanse da se zatrudni u procesu vantelesne oplodnje, pokazala je istraživanje obavljeno u ženskoj bolnici u Liverpulu.

vantelesna oplodnja

Lekari su otkrili da hormon melatonin, koji utiče na san, takođe ima uticaja i na to da plodnost žene bude veća tokom sunčanih meseci.

Pokazalo se da su ženama tokom letnjih meseci u značajno manjoj meri potrebni lekovi koji podstiču ovulaciju, nego tokom zimskih meseci, te da su šanse da zatrudne tokom leta dva puta veće.

Pa ipak, doktori upozoravaju da sve ovo nikako ne znači da parovi treba da odlažu početak vantelesne oplodnje do “perfektnog trenutka”, naročito tamo gde je važan i faktor biološkog sata.

Jako je važno da žene vode računa o biološkom satu i da se za proces vantelesne oplodnje opredeljuju ranije, a ne kasnije”, podseća i jedan od naših najistaknutijih stručnjaka u oblasti reproduktivnog zdravlja, prof. dr Slobodan R. Radulović iz Specijalne bolnice “Beograd”.

Osim što se sa godinama povećava i procenat steriliteta, godine utiču i na stepen uspešnosti vantelesne oplodnje. Uz to kod žena koje imaju više od 35 godina veći je i procenat povišenog pritiska i duplo veći broj porođaja carskim rezom nego kod žena u dvadesetim.

Leto i blagu, a sunčanu jesen svakako treba iskoristiti. “Ovo je period godine u kome parovi mogu na lak način da utiču na budući uspešan rezultat vantelesne oplodnje tako što će jesti mediteransku ishranu, unositi puno vitamina, biti aktivni u prirodi i oslobađati se stresa. Tako će umanjiti negativne faktore i pre nego što započnu program vantelesne oplodnje”, poručuje prof. dr Radulović.

Autor: Life Content

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije