28.06.2014 Trudnoća

Zašto je zeleno povrće važno za trudnice

povrce

Kao što znate, sve vrste povrća zdrave su i bezbedne u trudnoći, međutim, zeleno lisnato, poput spanaća, blitve i zelene salate, naročito je važno, zbog velikih količina folne kiseline koju sadrži.

Nedovoljan unos ove kiseline može uzrokovati megaloblastičnu anemiju, a uz genetske faktore i one koje se tiču zagađenja okoline, povezan je i s razvojem defekata neuralne cevi fetusa, ozbiljnim oštećenjem koje se nalazi na drugom mestu po učestalosti nastanka kongentialnih anomalija ploda.

Zbog toga je važno da najmanje dva puta nedeljno konzumirate “zelene” obroke, ali i da uzimate folnu kiselinu u obliku kapsula (o ovome se posavetujte sa svojim ginekologom).

Autor: M.K., Life Content




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije