07.05.2018 Trudnoća

Zašto ne mogu ponovo da zatrudnim?

Silno želite drugo dete, a nikako da ostanete u drugom stanju? Istražujemo emotivne i fizičke prepreke koje se javljaju kod većine žena pri pokušajima da ponovo zatrudne…

trudnoca

Poteškoće sa začećem

Čak i ako ste lako zatrudneli s prvim detetom, to ne znači da ćete drugi put tako lako ponoviti iskustvo. Bez obzira na razloge zbog kojih ste odlagali drugo dete – finansijska situacija, napredovanje u karijeri, ili ste tek sada upoznali čoveka svog života, i želite da mu rodite dete – sada je trenutak da to ostvarite, ali se to nikako ne dešava.

Zašto baš ja?

Ženski problemi uzrok su trećine svih slučajeva neplodnosti. U tipične razloge spadaju izostanak ovulacije, sindrom policističnih jajnika (hormonski disbalans koji uzrokuje razvoj folikula, ali ne i produkciju jajnih ćelija), zapušeni jajovodi (zbog čega spermatozoid ne može da dopre do jajne ćelije) i endometrioza (širenje materičnog tkiva na druge organe).

Muški problemi takođe su uzrok jedne trećine svih slučajeva neplodnosti – mali broj spermatozoida, nedovoljna pokretljivost spermatozoida, hormonski poremećaji, seksualni problemi (kao što je izostanak ejakulacije).

U ostale faktore spadaju nelečene seksualno prenosive bolesti, terapija citostaticima ili hemoterapija (zbog kancera) ili, jednostavno, nekompatibilnost partnera, što je faktor koji najviše zbunjuje čak i stručnjake. Prema medicinskim statistikama, čak kod svakog trećeg para koji se obrati lekaru za pomoć ne utvrdi se nijedan organski faktor neplodnosti.

Da li je sve u glavi?

Emocije, odnosno mentalne blokade, takođe mogu da naruše sposobnost začeća. Stručnjaci procenjuju da su emocije – od straha zbog još jednog traumatičnog porođaja do problema sa partnerom – faktor koji osujećuje pokušaj začeća kod svake desete žene koja želi drugo dete.

Zato se neretko dešava da par, koji je godinama bezuspešno pokušavao da začne dete, čak se podvrgao veštačkoj oplodnji, ostvari svoju želju tek kada se pomiri sa tim da više neće imati dece i (mentalno) odustane od drugog deteta. To je definitivno dokaz da je mentalna rasterećenost od vitalnog značaja.

Ljubomora na trudnice

Pokušavate da zatrudnite prvi put? Onda ćete naići na veliko razumevanje svih, od porodice, prijatelja, medicinskih stručnjaka. Pokušavate da zatrudnite s drugim detetom? Osim ako niste naročite sreće, razumevanja će biti sve manje („Pa, šta ona hoće kad već ima jedno dete!“), a možda ćete naići i na potpunu ravnodušnost okoline.

No, emotivne posledice neuspelih pokušaja da zatrudnite mogu da budu nepodnošljive. Kuda god da krenete, viđate trudnice koje ponosno pokazuju svoje stomake, preslatke bebe i njihove presrećne majke… a vi osećate da vam se svet raspada. Ovaj osećaj može da se produbi dok gledate svoje prvo dete koje raste i postaje sve samostalnije. Želja za rađanjem toliko je prirodna, da nema nikakve razlike da li se radi o prvom, drugom ili petom detetu. Takođe, jedno dete nije argument, kako okolini, tako ni vama, da ste zadovoljili svoju potrebu da se ostvarite kao majka.

Autor: Life Content

Više saveta potražite u magazinu Mama&beba 

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije