11.03.2015 Zdravlje i nega

Abortus: Nekoliko minuta koji mogu da vam unište ceo život

trudnica ultrazvuk snimak

Zvanična statistika pokazuje da se godišnje u Srbiji uradi oko 20.000 abortusa, a mnogi smatraju da je ta cifra zapravo višestruko veća. Veliki broj čine prekidi maloletničkih trudnoća, a devojke koje se odluče na taj korak često misle da će posle same intervencije svi problemi nestati. Ginekolog dr Mima Fazlagić upozorava da je istina često suprotna.

Posledice koje mogu da ostanu iza abortusa su višestruke, i pogađaju i fizičko i mentalno zdravlje žene.

– Posledice mogu da budu rane i kasne, dakle one koje se javljaju odmah i one koje se manifestuju tek kasnije. Rane posledice su obilno krvarenje, povrede i infekcije, koje nisu uvek tu zbog greške lekara, već su jednostavno rizik koji sa sobom nosi intervencija. Mogu da budu jako neprijatne – kaže ona.

Međutim, mnogo su ozbiljnije one posledice koje se ne manifestuju odmah nakon intervencije. Iako devojke misle da će posle 15 minuta svi njihovi problemi nestati, istina je da oni mogu da se pojave tek mnogo kasnije.

– Dugoročno može da dođe do hronične infekcije, a to je ozbiljan zdravstveni problem koji može da ugrozi život. Verovatno najgora moguća posledica je sterilitet. Nažalost, ako do toga dođe leka nema, a najčešće do steriliteta dolazi zbog poremećaja hormona prilikom abortusa. Ipak, ponekad ni sami lekari ne znaju zašto do toga dolazi, ali to je jedna do mogućih posledica – kaže dr Fazlagić, dodajući da to najteže pada mladim devojkama.

Mnoga naučna istraživanja su pokazala da je abortus posebno opasan kod devojaka koje nikad nisu rađale, i onih koje reše da prvu trudnoći okončaju na ovaj način. Kod njih najčešće dolazi do steriliteta. Najveći problem je što se kod nas ova intervencija često obavlja u provatnim klinikama koje nemaju dozvolu za to, i rade ilegalno, što dodatno ugrožava zdravlje žene.

Ipak, ovo je problem koji ne ostavlja samo fizičke posledice, već i ožiljke na duši koje je znatno teže sanirati.

– Abortus je čin na koj je strašno teško odlučiti se i može da ostavi ozbiljne posledice na psihu žene. Nakon što je sve gotovo nisu retka depresivna stanja, a najgore je onim devojkama koje se posle svega pokaju. Onda se upada u teška psihička stanja i potrebna je pomoć psihologa – ističe ginekolog.

Pitali smo doktorku i da li se žene češće kaju kada odluče da prekinu trudnoću, ili kada odluče da rode dete.

– Znam dosta žena koje su se pokajale nakon abortusa. Ne znam ni jednu koja se kaje što je rodila dete – zaključuje ona.

Izvor: 24sata
Foto: Freedigitalphotos.net/David Castillo Dominici

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije