23.09.2016 Zdravlje i nega

Biljni čajevi za vreme trudnoće: Da ili ne?

Većina trudnica, za vreme trudnoće, kafu zameni čajevima misleći da je to zdravija opcija za bebu. Da li je to zaista tako?

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Dr. Lora Rajli, autorka knjige “Pregnancy: The Ultimate Week By Week Pregnancy Guide“, tvrdi da ispijanje biljnih čajeva za vreme trudnoće nikako nije dobro ni za zdravlje mame ni za zdravlje bebe. Američko udruženje trudnica preporučuje samo određene vrste čajeva za vreme trudnoće i to isključivo ako ih odobre doktor ili babica.

Većina biljnih čajeva koje mi konzumiramo u sebi ne sadrži samo lišće biljke od koje je napravljen već je to mešavina semenki, korenja i cvetova mnogih različitih biljaka, koje uvek u sebi sadrže malo kofeina.

Posebno se upozoravaju trudnice da ne piju čajeve od lišća crvene maline i koprive koji mogu izazvati kontrakcije i prevremeni porođaj. S druge strane, kopriva se može naći u dosta mešavina čajeva koje se preporučuju trudnicama zbog velike količine kalcijuma, kalijuma, gvožđa, vitamina A, C i K što može biti veoma zbunjujuće. Zato se pre upotrebe čajeva koji sadrže koprivu posavetujte sa svojim lekarom koji vam vodi trudnoću.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

„Za vreme trudnoće treba biti veoma oprezan sa upotrebom vitamina i biljaka“, kaže dr. Lora Rajli. Sladić i dong kuai mogu da poremete nivo hormona, dok izop, cikorija i hajdučka trava mogu stimulisati pojavu menstruacije, što može dovesti do pobačaja.

Ako vam je lekar preporučio da za vreme trudnoće ne pijete čajeve, napravite svoju zdravu verziju koja vam sigurno neće naškoditi. Prokuvajte voće (narandže, limun, jabuke) dok ne dobijete blagi ukus, procedite i zasladite medom. Sa ovakvim napitkom ste sto odsto sigurni da ne može loše uticati na vaše ni na zdravlje vaše bebe.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije