Čuvajte se ovih komplikacija u trudnoći
18.05.2023 Zdravlje i nega

Čuvajte se ovih komplikacija u trudnoći

Iako najveći broj trudnoća prođe bez teškoća, ipak postoje neki problemi koji mogu nastati. Redovni preledi i rutinske kontrole mogu otkriti na vreme znakove da se neki problemi razvijaju. Čuvajte se ovih komplikacija u trudnoći!

Čuvajte se ovih komplikacija u trudnoći

Korisno je znati koji ozbiljni zdravstveni problemi mogu naškoditi vama i vašoj bebi. Evo kratkog vodiča kroz moguće komplikacije u trudnoći.

Pobačaj

Pobačaj je gubitak trudnoće u prvih dvadeset nedelja. Između 10 i 20 odsto trudnoća završava se na ovaj način, a najveći broj pobačaja događa se pre 12. nedelje. Najveći broj njih izazvan je hromozomskim abnormalnostima u oplođenoj jajnoj ćeliji koje sprečavaju dalji razvoj. Znakovi pobačaja su vaginalne mrlje i krvarenje, i zbog toga što pre treba posetiti lekara. Nemojte odmah biti zabrinuti jer postoje i drugi razlozi za krvarenje u trudnoći.

Vanmaterična trudnoća

Ovo se dešava kada se oplođeno jaje implementira van materice. Ovo je vrlo važno shvatiti na samom početku trudnoće kako rastući embrion ne bi pukao u vašem jajovodu i izazvao unutrašnje krvarenje koje može biti fatalno. Ne postoji način da se embrion premesti u matericu, a izvan nje ne bi mogao da preživi.

Gestacijski dijabetes

Ovo nije toliko česta komplikacija, ali je vrlo ozbiljna. Zbog toga trudnice između 24. i 28. nedelje prolaze kroz testove kako bi se testirale. Gestacijski dijabetes treba pažljivo pratiti. Veliki broj žena vežbanjem i zdravom ishranom u trudnoći uspeva da održi normalan nivo šećera u krvi i da rodi zdravu bebu. Međutim, nekima su potrebni i lekovi, najčešće insulin. Mame sa gestacijskim dijabetesom mogu razviti dijabetes tipa dva kasnije u životu.

Preeklampsija i gestacijska hipertenzija

Ovo su dve vrste visokog krvnog pritiska koje se javljaju u trudnoći. Preeklampsija je ozbiljno stanje i pogađa oko 3% trudnica. Preeklampsija se dijagnostikuje ako imate visok pritisak i proteine u urinu nakon dvadesete nedelje trudnoće. Najčešće se simptomi javljaju neposredno pred porođaj, a bebe i mame se dobro snalaze uz odgovarajuću negu.

Preeklampsija može brzo napredovati i može uticati na mamu i bebu i stvoriti velike probleme. Žene sa preeklampsijom  često moraju ranije da se porode .

Gestacijska hipertenzija je češća u prvim trudnoćama, a dijagnostikuje se kada razvijete visok krvni pritisak posle 20. nedelje trudnoće, ali nemate proteine u urinu i druge simptome preeklampsije.

Čuvajte se ovih komplikacija u trudnoći: Arupcija placente

Ovo stanje se dešava kada se placenta delimično ili potpuno odvoji pre nego što se beba rodi. Može se desiti pre ili tokom porođaja, a može biti vrlo opasno. Arupcija placente dešava se jednom u otprillike sto trudnoća, najčešće u trećem tromesečju.

Placenta previa

Placenta previa ili prednačeća posteljica znači da ona leži dosta nisko u materici, pored ili pokriva cervikalni otvor. Ovo može izazvati krvarenje i druge komplikacije i može dovesti do ranijeg porođaja.  Lokacija placente može se proveriti već na sredini trudnoće.

Nizak nivo amnionske tečnosti

Ova tečnost štiti i podržava bebu. Kada je ima premalo, potrebno je pažljiivo pratiti trudnoću kako bi beba bila sigurna. Ukoliko se ovo desi na kraju trudnoće, porođaj uglavnom bude indukovan.

Prevremeni porođaj

Ukoliko počnete da imate redovne kontrakcije koje uzrokuju da se vaš grlić materice počne otvarati ili stanjivati pre nego što dođete do 37. nedelje, imate prevremeni porođaj. Kada se beba rodi pre 37. nedelje, ona se naziva prevremeno rođenom. Ovo može imati ozbiljne posledice jer što se dete zrelije rodi, veća je verovatnoća da će sve biti u redu.
Jovana Jevtić

dragana991/Getty Images Plus

još iz kategorije