19.11.2015 Zdravlje i nega

Kako lečiti prehladu i grip u trudnoći?

Sezona prehlada i gripe je počela, a od njih posebno moraju da se zaštite buduće majke koje su sklonije prehladi i gripi zbog oslabljenog imuniteta, zbog čega je neophodno da se dobro zaštite.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Trudnoća je hipoimuno stanje, što znači da do pada imuniteta dolazi jer telo smanjuje obrambene mehanizme, kako bi zaštitilo bebu i ne bi odbacilo plod. Takođe, potrebno je voditi računa i o lečenju kada do prehlade i gripe već doće, jer tokom trudnoće nije dozvoljeno piti sve lekove, naročito tokom prva tri meseca kada je poželjno izbegavati bilo kakve lekove.

Ipak, iako ćete tokom trudnoće biti prehlađeni češće nego inače, nemate razloga za paniku, jer infekcije ovog tipa koje napadaju vas, ne mogu da naškode bebi. Kako razlikovati prehladu i grip, i kako se zaštititi ili ih lečiti tokom trudnoće, objašnjava nam lekar specijalista ginekologije i akušerstva, supspecijalista perinatologije, prof. dr Aleksandra Novakov Mikić iz Poliklinike Novakov.

Kako razlikovati prehladu i grip?
– Prehlada je blaži oblik respiratorne infekcije od gripa, jer kraće traje i ima blaže simptome. Grip, sa druge strane, može imati ozbiljne komplikacije koje mogu izazvati, na primer, upalu pluća, kaže prof. dr Aleksandra Novakov Mikić koja za naš portal objašnjava i simptome ova dva oboljenja: – Prehlada obično počinje upalom grla i sekretom koji uzrokuje simptome zapušenog nosa, uz moguć kašalj, ali sve prolazi najkasnije za nekoliko dana. Retko kada tokom prehlade dolazi i do povećane temperature, a gotovo nikada do razvitka groznice. Ukoliko sekret iz nosa od providnog pređe u zelenkast ili smeđ, to može biti pokazatelj da je došlo do bakterijske infekcije. Simptomi gripe su teži, dolaze brže i obuhvataju upalu grla, temperaturu, groznicu, bol u mišićima, zapušen nos, malaksalost, kašalj.

Kada posetiti lekara te i koja je prevencija u lečenju pogledajte OVDE.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije