16.01.2018 Zdravlje i nega

Kratak vodič za trudnice: Tehnika disanja za potpuno opuštanje

Svedoci smo povećane agresivnosti i nervoze među vozačima, naročito prema ženama. Čim vide ženu za volanom, muškarci trube i prete, pogrešile ili ne, samo da bi im dali do znanja ”da nemaju pojma s vožnjom”.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Ovo je naročito stresno za trudnice, pa smo vam zato pripremili ovaj kratki vodič kroz vežbe disanja, koje će vas opustiti i relaksirati – dok čekate da se na semaforu upali zeleno svetlo. Kad ih uradite, nervozne muškarčine mogu da trube do mile volje…

1. VEŽBA
Udahnite duboko na nos zatvorenih usta, zadržite dah nekoliko trenutaka, a zatim polako ispuštajte vazduh na usta. Bitno je da vazduh ispuštate dovoljno polako, tako da uspete da izbrojite do deset (poenta je da osetite kako vam vazduh ”putuje” od gornjih disajnih organa do stomaka). Ponovite ovo pet puta.

2. VEŽBA
Sada sledi brzo disanje: udišite brzo na nos dok izbrojite do pet, a zatim isto tako izahnite na usta, takođe brojeći do pet. Udisanje treba da zvuči kao šmrcanje, a izdisanje kao ”puhtanje”. Ovo se zove perkusivno disanje i izuzetno je korisno za opuštanje trbušnih mišića.

3. VEŽBA
Udahnite na nos, zadržite vazduh pet sekundi, a zatim ga polako izdahnite, ponovo brojeći do pet.

4. VEŽBA
Zatvorite usta. Udahnite na nos, zadržite vazduh pet sekundi, a zatim ga izdahnite na nos. Usta su sve vreme zatvorena. Ponovite deset puta.

5. VEŽBA
Udahnite duboko na nos, a zatim ”progutajte” vazduh. Trebalo bi da osetite golicanje u grlu. Ovo je dijafragmalno disanje, koje će vas potpuno opustiti i relaksirati.

Pročitajte i… Vežbe disanja za lakši porođaj

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije