18.12.2014 Zdravlje i nega

Masaža u trudnoći: Koliko i kada je sigurna?

Bolovi u leđima, bolna i otečena stopala i neprestan umor neki su od glavnih razloga zašto trudnice često žude za masažom koja bi ih opustila. Koliko je zapravo sigurno otići na masažu u trudnoći?

masaža u trudnoći

Terapeutske masaže koriste se već vekovima za poboljšanje zdravlja, smanjenje stresa i napetosti. Kada je u pitanju masaža u trudnoći mišljenja su često podeljena zbog sigurnosti i stvarne potrebe za masažom kod trudnica. Moderna istraživanja dokazuju kako prenatalna masaža može biti vrlo korisna, ali treba biti oprezan kod odabira stručnog osoblja koje ih izvodi.

Masaža tokom trudnoće može smanjiti bolove, depresiju, ali i olakšati porođaj. Švedska masaža koja se izvodi na principu blagog pritiska na grupu mišića u telu i time opušta i popravlja cirkulaciju krvi i limfe. Nivo hormona značajno se menja tokom i nakon kvalitetne masaže, što dovodi do boljeg raspoloženja i pozitivnih faktora za zdravlje kardiovaskularnog sistema.

Istraživanje sprovedeno na trudnicama koje su tokom pet nedelja bile na specijalizovanoj masaži za trudnice dva puta nedeljno, pokazalo je kako su hormoni stresa smanjeni, a nivo hormona sreće u porastu. Samim tim, regulacija hormona dovodi do manje komplikacija u trudnoći, ali i tokom samog porođaja.

Smanjeno oticanje

Oticanje zglobova u trudnoći prisutno je kod većine trudnica, a najčešće je uzrokovano smanjenom cirkulacijom i povećanim pritiskom na glavne krvne sudove materice. Masaža stimuliše tkivo i smanjuje nakupljanje tečnosti koje izaziva otoke.

Bol u donjem delu leđa i karlici

Pritisak materice povećava napetost u mišićima nogu, pa oticanje pritiska i okolne nerve. Masaža za trudnice može pomoći ženi da se oslobodi napetosti u mišićima, pa se ujedno i sprečava upala okolnih nerava koja uzrokuje bol u leđima i karlici.

Prednosti prenatalne masaže:

Smanjenje bolova u leđima

Smanjena bol u zglobovima

Poboljšana cirkulacija

Smanjeno oticanje

Smanjena napetost mišića i glavobolje

Smanjen stres

Bolji san

Stručnjaci smatraju kako je najpovoljniji položaj za trudnice ležanje na boku. Važno je dobro se informisati. Nisu svi dovoljno edukovani o prenatalnoj masaži i ako niste sigurni da ste u rukama edukovanog terapeuta, bolje je uopšte ne otići na masažu. Svaka žena koja je doživela preuranjene kontrakcije trebalo bi na to da upozori terapeuta.

Na sledeće morate upozoriti terapeuta pre masaže:

Ako je trudnoća visokorizična

Ako imate trudničku hipertenziju

Preeklampsija

Prethodni porođaji pre termina

Visoki krvni pritisak, glavobolje

Da li je masaža sigurna tokom cele trudnoće?

Čak i kada pronađete osobu koja je dovoljno edukovana za prenatalne masaže, često se postavlja pitanje smeju li trudnice tokom cele trudnoće da idu na masažu?
Žene po pravilu tokom cele trudnoće smeju početi sa masažom, ali mnogi odbijaju da pruže masažu ženama u prvom tromesečju kada je povećana opasnost od pobačaja.

Izvor: index.hr
M.G.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije