06.12.2014 Zdravlje i nega

Najčešće brige trudnica

Trudnoća donosi neke sasvim neočekivane brige, koje vas često bude usred noć. No, eksperti imaju prave odgovore koji će vam vratiti duševni mir.

brige trudnica

DA LI JE MOJA BEBA DOBRO?

Svi eksperti – i mame, naravno – se slažu da je trudnoća period ispunjen anksioznošću. Ipak, većina beba se rađa zdrava i bez komplikacija, a potencijalni problemi se najčešće uočavaju na vreme. Zbog toga su redovni pregledi tokom trudnoće izuzetno važni.

Izgovaranje onoga što vas muči pomoći će vam da racionalnizujete vaše strahove. Takođe, možete da zapisujete brige koje vas budi tokom noći, da biste to mogli da spomenete na narednom antenatalnom pregledu.

PANIČNO SE PLAŠIM POROĐAJA

Da li ću ispuštazi neartikulisane zvuke i psovati? Da li ću se ukakiti? To su stvarni strahovi mnogih trudnica. Ipak, razgovor o tome, sa partnerom, bliskom prijateljicom, ili vašim lekarom, pomoći će vam da ih racionalizujete i da se smirite.

No, najvažnije od svega jeste to što kada porođaj počne, vi postajete fokusirani samo na jednu stvar – da rodite! Ovaj događaj menja potpuno vašu percepciju, a sve što vas je do tada mučilo, pada u vodu. Što se tiče medicinskog osoblja, oni su sve to videli milion puta!

DA LI ĆE NAS BEBA UDALJITI?

Dolazak bebe sasvim prirodno menja i vaš odnos kao para, zbog čega ćete morati da se prilagođavate novoj ulozi. Naravno, to je mnogo lakše reći nego učiniti. Ključna stvar je da odvojite vreme i prostor za vas kao par, što je takođe zdravo za vašu bebu.

Posvetite se jedno drugom bar jednom nedeljno, makar to bila zajednička večera kod kuće i gledanje TV programa – i tada nemojte da pričate o bebi!

KAKO ĆEMO FINANSIJSKI IZDRŽATI?

Jedna od tipičnih stvari, koje mnoge trudnice bude tokom noći, jesu razmišljanja o novcu – ili nedostatku istog. Dakle, sagledajte vaš prihod i sve rashode.

Što se tiče troškova, podelite ih na fiksne (računi za stan, krediti i slične obaveze), promenjive (esencijalne stvari koje donekle možete da kontrolišete – hrana, telefon, prevoz) i opcione (stvari koje uvek možete potpuno da kontrolišete – odeća i odmor). To će vam pružiti potpuni uvid u vašu finansijsku situaciju, kao i najbolji način da optimalno iskoristite novac kojim raspolažete.

Ukoliko jedna plata može da „pokrije“ sve fiksne i promenjive troškove, onda je najbolje da pauzirate sa poslom u predviđenom vremenu za porodiljsko odsustvo. Takođe, pokušajte da stvorite novčanu rezervu rezanjem troškova za stvari koje vam objektivno nisu potrebne. I, iskoristite sve novčane beneficije koje vam zakon garantuje.

DA LI ĆU IKADA VRATITI STARI IZGLED?

Da, hoćete! Umerene i kontrolisane vežbe u postnatalnom periodu od pola godine, koje vam preporuči lekar, apsolutno su korisne. To je siguran način da povratite stari izgled, ali na počtku polako i oprezno! Nakon vaginalnog porođaja potrebno je sačekati šest nedelje do početka vežbi, a deset nedelja nakon carskog reza.

Pokušajte da razmišljate na duže staze – iskustvo pokazuje da je većina mama mršavija godinu dana nakon porođaja nego što su bile pre trudnoće.

Autor: Life Content, M.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije