11.08.2016 Zdravlje i nega

Shvatite ovo krajnje ozbiljno: Prvi simptomi dehidracije u trudnoći

Dehidracija je znak da u organizmu nema dovoljno tečnosti koliko mu je potrebno, tačnije da telo izbacuje više tečnosti nego što se nadoknađuje. Obično nastaje naglo i može da bude veoma opasna. Stoga vodu ne treba piti samo kada osetite žeđ, već umereno treba konstantno hidrirati organizam.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Koji su najčešći simptomi dehidracije kod trudnica?

Žeđ je prvi znak da je došlo do dehidracije organizma i ovaj simptom nikako ne treba ignorisati, jer može da dovede do ozbiljnih posledica. Znaci dehidracije još su i vrtoglavica do koje dolazi zbog pada pritiska, glavobolja, koja nekada može da preraste u migrenu, umor, mučnina, suva koža, a naročito usne. Tamno žuta boja urina, kao i neprijatan miris, takođe su simptomi dehidracije, iako i vitamini koje trudnice uzimaju mogu da budu razlog za ovu pojavu.

Navedeni simptomi znak su da je već došlo do dehidracije, koja veoma brzo može da dovede do ozbiljnih poremećaja, komplikacija u trudnoći, pa čak i do prevremenog porođaja.

Šta da radim ako osetim simptome dehidracije?

Najbolja prevencija i lek za dehidraciju je konzumiranje vode. Nekada razlog dehidracije mogu da budu povraćanje i dijareja, pa se konsultujte sa lekarom koji će vam, ukoliko je potrebno, preporučiti koje lekove treba da pijete. Takođe, u slučaju ozbiljnije vrtoglavice, glavobolje ili malaksalosti odmah pozovite lekara.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije