Šta treba da izbegavate u trudnoći
19.05.2023 Zdravlje i nega

Šta treba da izbegavate u trudnoći?

Postoji nekoliko proizvoda i navika na koje morate da obratite pažnju tokom trudnoće jer nisu sve stvari bezbedne tokom trudnoće. Evo šta treba da izbegavate u trudnoći.

Šta treba da izbegavate u trudnoći?

Trudnoća je posebno stanje u kom ste veoma osetljivi i morate daa pojačano vodite računa o svom zdravlju i zdravlju svoje bebe. Zbog toga treba da se klonite nekoliko stvari. Evo o čemu je reč.

Akupunktura i masaža

Akupunktura i masaža se generalno smatraju bezbednim tokom trudnoće, ali postoje određeni trenuci kada ovo treba da izbegavate. Stomak ne treba da masirate tokom prva tri meseca trudnoće. Generalno je bezbedno imati akupunkturu, ali morate to da radite kod proverenog lekara. Osim toga, ako razmišljate o ovome, veoma je važno da se konsultujete sa lekarima pre nego što odete na tretman.

Mačke

Verovali ili ne, mačke su jedna od stvari koje treba da izbegavate u trudnoći jer su česti prenosioci toksoplazmoze. Toksoplazmoza je uobičajena infekcija koja se javlja kod većine sisara, kao i kod ljudi i može da izazove ozbiljne probleme u trudnoći. Rizik od dobijanja toksoplazmoze je veoma nizak, ali ako je ipak dobijete u ranim fazama trudnoće, povećava se rizik od pobačaja i može oštetiti nerođeni mozak bebe. Simptomi toksoplazmoze su visoka temperatura, bol u grlu i mišićima. Međutim, u većini slučajeva ona ne izaziva nikakve simptome.

Sredstva za čišćenje

Obavezno proverite etikete proizvoda za čišćenje da biste bili sigurni da nema bezbednosnih upozorenja za trudnice. Ako koristite sredtva za čišćenje uverite se da je soba dobro provetrena i sledite bezbednosna uputstva na etiketi. Neke kuglice za moljce i toaletni dezodoransi sadrže naftalen. Izlaganje velikim količinama naftalena može dovesti do anemije i mogu ugroziti bebu.

Sprejevi za samopotamnjivanje

Aktivni sastojak ovih sprejeva je dihidroksiaceton (DHA), netoksična supstanca koja reaguje sa ćelijama u najudaljenijem sloju kože i proizvodi smeđi pigment nazvan melanoidin. Nije dobra ideja da koristite ove sprejeve jer ga možete udahnuti, a nije istraženo da li je to bezbedno za bebu. Osim toga, pošto trudnoća menja nivo hormona, to može učiniti kožu osetljivijom nego inače, pa možete razviti alergiju.

Šta treba da izbegavate u trudnoći: Alkohol

Ne postoji nivo alkohola koji je siguran tokom trudnoća. Bez obzira da li planirate trudnoću ili ste trudni, najsigurnije je da ne pijete alkohol jer može naštetiti vašoj nerođenoj bebi.

Farbanje kose

Farbanje kose dolazi u obzir pod određenim uslovima. Sačekajte sa farbanjem kose bar prvih 12 nedelja trudnoće kada je rizik da hemijske reakcije naštete bebi mnogo manji. Ako sami farbate kosu, možete umanjiti rizik tako što ćete:

  • Nositi rukavice
  • Ostaviti boju da deluje minimalno vreme
  • Radite to u dobro provetrenoj prostoriji.

Osim toga, polutrajne biljne boje poput kane su sigurnija alternativa.

Slikarstvo

Rizik od isparenja savremenih farbi mogu da naškode vašoj bebi dok je mala, ali je nemoguće tačno znati koliko je mali rizik. To je zato što je veoma teško izmeriti supstance i hemikalije koje telo apsorbuje u momentu slikanja. Kao mera predostrožnosti, najbolje je izbegavati slikanje najmanje do 14. nedelje trudnoće.

Sauna ili đakuzi

Izbegavanje saune i đakuzija se preporučuje zbog rizika od pregrevanja, dehidracije i nesvestice. Ako postignete veću temperaturu. više krvi teče blizu vaše kože kako bi se telo ohladilo znojenjem. To znači da manje krvi dotiče do vaših unutrašnjih organa kao što je mozak. Osim toga, budite pažljivi i pri izlasku iz tople kupke i brzog ustajanja jer možete osetiti nesvesticu.

Šta treba da izbegavate u trudnoći: Solarijum

Solarijumi emituju ultraljubičaste (UV) zrake koju su veoma štetni. Korišćenje solarijuma povećava rizik od razvoja raka kože, uključujući maligni melanom.

Rendgenski snimci

Trebalo bi da izbegavate rendgenske snimke dok ste trudni. Lekar će proceniti da li lečenje može da sačeka dok ne dobijete bebu. Rizik od rendgenskog zračenja je problematičan i za vas i za vašu bebu jer može da utiče na nju.
YakobchukOlena/GettyImagesPlus

još iz kategorije