08.08.2016 Zdravlje i nega

Stručnjak Opšte bolnice Bel-Medic odgovara: Da li su proširene vene opasne za trudnice

vladimir_vajsDr Vladimir Vajs – ginekolog akušer

 

Bel Medic logo1

Proširene vene predstavljaju stanje povećanja lumena i obima vena. Ono može biti prisutno na svakom delu tela žene, a najčešće se javlja na donjim ekstremitetima, nogama.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

U trdunoći, proširene vene se javljaju na donjim ekstremitetima kao i na vulvi, odnosni na debelom crevu, rektumu.
Sa svoje strane dovode do određenih simptoma koji se opisuju kao bol, neprijatnost, težina u nogama, otok, bol pri hodanju I onemogućavanje izvršenja funkcije organa, dovodeći do otežanog hoda.

Proširene vene tokom trudnoće zahtevaju uvek oprez, kako trudnice tako i lekara koji prati trudnoću. Zbog fizioloških dešavanja, tokom trudnoće, dolazi do promena u telu žene.

Sve promene su hormonalno uslovljenje i cilj im je da ishod i rezultat trudnoće bude povoljan, tj da se rodi zdravo novorođenče I da majka bude zdrava. Zbog povećane količine vode, koja cirkuliše telom, ubrzanja metabilozma, povećane težine materice sa plodom, krv u većem obimu struji telom prveći dodatni pritisak na zid vena.

Ukoliko je zid vene slabiji dolazi do njegovog proširenja, što se manifestuje proširenim venama. Takve vene gube svoju fukncionalnost, oštećuje im se zid I postaju mesto povećanog taloženja krvnih elemenata, te se stvaraju uslovi za formiranje krvnih ugrušaka.

Takvi ugrušci mogu da smanje lumen vene, remete tok krvi, praveći turbulencije u krvnom toku. Mogu dodatno da oštete zid vene i ponovno dovode do daljeg širenja i oštećenja venskog zida.
Mogu da se inficiraju, što dodatko komplikuje situaciju, ili da se sa mesta oštećenja venskog zida otkine deo ugruška I slobodno krene u cirkulaciju. Takvo stanje predstavlja najveću opasnost koja može da se javi tokom trudnoće odnosno života, dovodeći do ugrožavanja životnosti.

Znog toga svako proširenje venskog zida zahteva stručnost u sagledavanju problema i adekvatan tretman.  On može biti savetodavan, ali nekada zahteva i ozbiljna medikamentozna lečenja, ili čak i hiruršku intervenciju.

Imate neku nedoumicu? Pitajte u komentaru posta i vi naše stručnjake sve što vas zanima. Na vaša pitanja odgovaraju lekari iz Opšte bolnice „Bel Medic“. Pitanja možete postaviti iz oblasti ginekologije, neonatologije, pedijatrije i nutricionizma.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije