03.10.2015 Zdravlje i nega

Zašto su trudnice sklone padovima?

Pad je česti uzrok povreda. Ukoliko dođe do toga, obavezno se obratite lekaru, jer se moraju proveriti bebini otkucaji srca.

Treba da imate u vidu da više niste toliko pokretni kao pre trudnoće, da ćete biti sporiji, nespretniji pa obratite pažnju naročito kada hodate po vlažnom terenu ili niz stepenice. Stepenice baš znaju da nanesu dosta problema.

Ukoliko vam se posle pada pojavi krvarenje ili jak bol, hitno se javite lekaru.
Tokom pada dešava se da dođe i do preloma neke kosti. Ali je jako rizično trudnicu izlagati X zracima. Ukoliko mora da dođe i do toga, stomak mora biti prekriven i zastićen tokom pregleda X zracima.

Takođe treba izbegavati i totalne anestezije i lekove protiv bolova treba smanjiti na minimum. Ali ukoliko baš mora doci do totalne anestezije, vaš ginekolog i hirurg moraju raditi zajedno i beba se mora pratiti sve vreme.

Zašto su trudnice sklone padovima?
Sa izlaskom bebe iz male karlice i rastom stomaka, kompenzatorno se pojačava lumbalna lordoza (krivina u krstima), što znatno menja uobičajen položaj kičme i zahteva prilagođavanje novom stavu, a to nije nimalo jednostavno. Zato se savetuje redovno vežbanje, kao i korekcija stava, kako bi se očuvao pravilan položaj kičmenog stuba i time povećala stabilnost.

Povećanje ukupne telesne težine pomera težište malo prema napred, pa su i stopala drugačije opterećena, što utiče na promenu hoda. Iako se sve odvija postepeno, ipak su to dosta velike promene u odnosu na navike koje je žena imala pre trudnoće. Nekada se od stomaka noge uopšte ne vide, pa je teško kontrolisati telo u situacijama gubitka ravnoteže. Zamor otežava moguće padove, kada treba brzo reagovati. Zato se često čuje komentar trudnica da imaju utisak kako nisu u svom telu, da ga ne poznaju i ne mogu da ga kontrolišu.

Povrede
Kako pri padu naješće dolazi do uganuća skočnog ili ručnog zgloba pored hladnih obloga i fiksacije zavojem neophodno je mirovanje. Kod povrede skočnog zgloba dobro je da noga bude podignuta da bi se smanjio otok koji prati ovu povredu.

Ako nakon pada ne možete da napravite pokret u povređenom zglobu i pri tom osećate jak bol verovatno se radi o iščašenju (kosti su izašle iz zgloba i nisu se u potpunosti vratile). Svakako odite kod lekara koji će vam namestiti zglob i fiksiraće ga zavojem ili gipsom koji ćete nositi neko vreme.

U najgorem slučaju pri padu dolazi do preloma kostiju. Ako je ruka ili noga u neprirodnom položaju, izuzetno jako boli i na najmanji pokret, verovatno se radi o prelomu. Bez pomeranja povređenog dela tela treba odmah otići u najbližu zdravstvenu ustanovu ili pozvati hitnu pomoć kako bi povreda bila adekvatno zbrinuta.

Danas postoje savremeni rentgen aparati sa dobrom zaštitom od zračenja tako da je moguće snimiti prelom a da se beba ne izloži riziku. Takođe postoji plastični gips sa kojim možete da se kupate što obezbeđuje dodatni konfor u situaciji kada mora da se nosi imobilizacija. Primena fizikalne terapije nakon skidanja gipsa takođe ne predstavlja nikakav rizik po bebu a omogućava brzo vraćanje funkcije povređenog zgloba.

Sve ovo su moguće ali na sreću jako retke posledice padova u trudnoći. U najvećem broju slučajeva osim neprijatnog udarca i modrica koje će se pojaviti nema ozbiljnijih posledica.

Ali kako se radi o “drugom stanju” i velikoj brizi za bebu, trudnice su vidno uznemirene u takvim situacijama. Odlazak kod lekara, pregled, slušanje tonova bebe neće biti suvišni i umiriće i ženu i bebu koja je verovatno i sama odreagovala na pad.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije