19.05.2017 Trudnoća

Želite bebu? Začeće s dijabetesom nije nemoguća misija

Kako biste izbegli sterilitet i na svet, uprkos dijabetesu, doneli zdravo dete, telo morate pripremiti za trudnoću. Evo i kako…

Da bi se oplodnja desila, a plod pravilno razvio, potrebni su vitalni spermatozoidi, zdrave jajne ćelije i dobro stanje organizma. Kako biste sve to postigli, neophodno je da šećer strogo držite pod kontrolom nekoliko meseci pre začeća, da izbegavate stres, uradite sve neophodne testove, da unosite dovoljno vitamina i minerala sačekate da vam lekar da ”zeleno svetlo”.

Utiče li dijabetes na plodnost?
Da, kažu naučici, ukoliko se glukoza ne drži pod kontrolom i ukoliko su tu i komplikacije bolesti. U slučaju dijabetesa tipa 1, u telu su zastupljena antitela što napadaju i uništavaju ćelije pankreasa, a ponekad se dešava da u organizmu istog pacijenta postoje antitela koja deluju na tkivo jajnika. Žene sa šećernom bolešću imaju nešto kraći fertilni period (vreme plodnosti), jer njihov menstrualni ciklus počinje u nešto kasnijem životnom dobu, dok u menopauzu ulaze mnogo ranije u odnosu na pripadnice lepšeg pola koje ne boluju od ove bolesti. Dijabetes može negativno uticati i na plodnost muškaraca. Oštećenja nerava usled dijabetesa mogu izazvati retrogradnu ejakulaciju, odnosno izliv ejakulata u bešiku. Zbog toga, sperma ne može da dospe u reproduktivni sistem žene. Pored toga, šećerna bolest može da uzrokuje erektilnu disfunkciju (nemogućnost postizanja erekcije), ali i oštećenja spermatozoida na nivou DNK, što za posledicu može imati sterilitet.

Nema razloga za paniku
Određene stvari koje ćete činiti svakog dana mogu da očuvaju vašu sposobnost da postanete roditelji. A evo kako da pripremite svoje telo za trudnoću – sada ili za nekoliko godina. Otkrivamo vam metode koje predlaže nauka:

Priprema traje minimum šest meseci
Najvažnija stvar koju možete da uradite kako biste sačuvali plodnost i zaštitili zdravlje bebe jeste da nivo šećera u krvi održavate u granicama normalnih vrednosti. Tri do šest meseci pre planiranog začeća porazgovarajte sa svojim lekarom. On će najverovatnije preporučiti A1C test, na osnovu kojeg će utvrditi je li dijabetes pod kontrolom i treba li da prestanete s upotrebom sredstava za kontracepciju. Ovo je značajno, jer većina žena i ne zna da li je u drugom stanju tokom prve dve do četiri nedelje, a visok nivo glukoze u krvi u ranoj trudnoći (prvih osam nedelja) može dovesti do deformiteta ploda, posebno onih na mozgu, kičmenoj moždini i srcu. Međutim, ukoliko pod kontrolom držite nivo šećera u krvi pre i tokom trudnoće, šanse da dobijete zdravo potomstvo približno su iste onima kao kad ne biste imali dijabetes.

Testirajte se
Vaš lekar će vas uputiti na sledeće preglede:
– Merenje krvnog pritiska, koji pokazuje da li patite od hipertenzije
– Pregled kod očnog lekara, koji može ukazati na dijabetičku retinopatiju
– Pregled srca i krvnih sudova na oštećenje nerava, odnosno neuropatiju
– Pregled bubrega, koji može ukazati na nefropatiju
– Pregledi koji otkrivaju oboljenja tiroidne žlezde.

Ukoliko imate naznake oboljenja srca, očiju, nerava ili bubrega – bilo koju komplikaciju uzrokovanu dijabetesom što bi trudnoća mogla dodatno pogoršati – pripreme za trudnoću možda će podrazumevati i terapiju tog oboljenja.

Moguće su izmene u terapiji
Ukoliko u borbi s dijabetesom koristite oralne medikamente, možda će pre planirane trudnoće biti neophodno da pređete na insulin, ili da vam terapija bude izmenjena. Neki medikamenti, uključujući lekove za visok krvni pritisak i probleme s bubrezima, nisu preporučljivi za trudnice.

Obratite pažnju na menstrualni ciklus
Važno je da vaš lekar utvrdi da li je dijabetes uticao na redovnu ovulaciju.
Morate tačno da znate kolika je dužina vašeg menstrualnog ciklusa. Prosečni ciklus traje oko 28 dana, ali on može biti i duži i kraći. Ako je vaš menstrualni ciklus neredovan ili često izostaje, obavezno utvrdite uzrok. Jedan od mogućih razloga može biti sindrom policističnih jajnika. Ovo stanje izaziva disbalans hormona koji blokiraju oslobađanje jajnih ćelija u jajnicima.

Kontrolišite telesnu težinu
Pre nego što ostanete u drugom stanju, probajte da dostignete svoju idealnu težinu. Višak kilograma može nepovoljno da utiče na jajnike tako da oni odjednom prestanu da proizvode jajne ćelije. Uz zdravu ishranu i redovne fizičke aktivnosti, vaša težina biće idealna. Regulacijom kilograma uticačete na hormone, tako da ćete već za tri meseca postići hormonsku ravnotežu.

Rešite se loših navika
Ako do sada niste ostavili cigarete, vreme je da to učinite!
Pored drugih rizika po zdravlje, pušenje je vodeći faktor rizika kad je plodnost u pitanju. Hemijske materije u cigaretama poznate kao policiklični aromatični hidrokarboni izazivaju preranu smrt ćelija jajnika, pokazuju nedavno urađene studije. Pored cigareta, i alkohol nepovoljno utiče na mozak, komandni centar hormona koji učestvuju u reprodukciji. Kofein bi takođe trebalo da bude na listi zabranjenih supstanci jer, verovali ili ne, prekomerno konzumiranje crne kafe usporava začeće i do 50%. Radije pijte biljne čajeve.

Usporite tempo
Mnogi stručnjaci za neplodnost veruju da stres direktno utiče na sve češću pojavu neplodnosti. Kod žena stres uzrokuje preteranu proizvodnju prolaktina, reproduktivnog hormona koji ometa ovulaciju. Ako živite brzo i ako ste stalno pod stresom – usporite tempo! Meditacija i druge metode relaksacije, te razgovor sa psihoterapeutom, mogu vas opustiti, poboljšati raspoloženje, vratiti matericu i jajnike ”na pravi put” i pripremiti ih za trudnoću za samo nekoliko meseci.

Ne zaboravite na prenatalne vitamine
Kako biste u organizam uneli sve neophodne nutritivne elemente, možete početi da uzimate i prenatalne vitamine i folnu kiselinu, a idealno bi bilo da s tim počnete nekoliko meseci pre začeća. Kada vaš organizam ”oseti” nedostatak bilo koje hranljive materije, on vam verovatno neće dozvoliti da ostanete u drugom stanju. Zato se potrudite da obezbedite potrebne količine…
* Vitamine B-kompleksa (integralne žitarice, zeleno lisnato povrće) utiču na pravilno korišćenje estrogena, progesterona i testosterona u vašem organizmu.
* Vitamina C (citrusi, paprika brokoli) održava membranekoje oblažu ceo reproduktivni sistem, i čini ga otpornim i elastičnim.
* Kalcijuma (susam, smokve, leblebije), jer kad ostanete u drugom stanju beba odmah koristi vaše rezerve ovog minerala.
* Cinka – minerala koji se nalazi u morskim plodovima, mesu i mahunarkama. Pomaže u regulisanju produkcije hormona.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije