11.04.2018 Trudnoća

Žene koje često drže dijete sklonije su gojenju u trudnoći

Dijete utiču na mnogo toga, pa čak i na kilograme koje dobijate u trudnoći. Studije pokazuju da su žene koje su često držale dijetu, u trudnoći dobile prekomernu težinu.

tezina u trudnoci

Istraživanja američkih naučnika fokusirana na povezanost dijeta, težine i gojenja tokom trudnoće, pokazala su da su žene koje su držale dijete, bez obzira na njihovu prethodnu težinu, u trudnoći dobile previše kilograma. Izuzetak čine žene koje su pre trudnoće bile neuhranjene.

Ženama sa istorijom nezdrave ishrane potrebno je pružiti dodatnu podršku kako bi postigle zdravu težinu za vreme trudnoće. Naime, gojazne žene suočavaju se sa mnogim komplikacijama u trudnoći, a to se odražava i na njihove bebe. Višak telesne težine povećava rizik za carski rez, kraće trajanje dojenja i teži gubitak težine nakon porođaja. Takođe, bebe gojaznih žena suočavaju se s rizikom da budu rođene pre vremena i neuhranjene.

Neka istraživanja pokazuju da višak telesne težine tokom trudnoće takođe može doživotno uticati na zdravlje majke i bebe. Bebe gojaznih majki mogu imati problem s visokim krvnim pritiskom, srčanim problemima i dijabetesom. S obzirom na to da gojaznost počinje u stomaku, imaju i veći rizik da u uzrastu od sedam godina dobiju višak kilograma.

Važno je napomenuti i to da gojaznost tokom trudnoće može izazvati promene u dojkama koje povećavaju osetljivost na rak dojke u kasnijem periodu života.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije