Digitalna generacija: Ovako današnja deca reaguju na vokmen (VIDEO)

Nekada su uz vokmen odrastale generacije, ali se tehnologija vremenom toliko promenila da današnja deca mahom ni ne znaju kako izgledaju vokmen i kasete.

vokmen

Braća Beni i Rafi Fajn, koji stoje iza popularnog YouTube kanala „The Fine Bros“ sproveli su mali, ali veoma zabavan eksperiment. Oni su na svom kanalu predstavili video snimak koji beleži reakcije dece na vokmen, to nekadašnje čudo tehnologije a danas deo lepih sećanja starijih generacija.

Prvi Sonijev vokmen (Sony Walkman) predstavljen je 1. jula 1979. godine. Poređenja radi, tadašnji vokmen težio je skoro 400 grama, znatno više od današnjih popularnih smartfona, i imao je dva ulaza za slušalice, kako bi muziku mogle da slušaju dve osobe istovremeno.

Slične uređaje namenjenje snimanju i preslušavanju kaseta prvo je predstavila kompanija Filips Elektroniks 1962. godine. Oni su bili namenjeni stenografima i novinarima koji su ih koristili za snimanje razgovora. Ipak, ubrzo je ta osnovna funkcija „unapređena“ i dobili smo uređaje koji su emitovali omiljenu nam muziku gde god da se krećemo.

Kasete koje su se smenjivale u vokmenima doživele su najveće trenutke slave tokom devedesetih godina prošlog veka. Samo 1990. godine prodato je 442 mliona kaseta širom sveta. Ali sa dolaskom novih muzičkih formata i načina slušanja muzike prodaja kaseta toliko je opala da je 2010. u SAD bilo prodato svega 15.000 kaseta. Danas one imaju svojevrstan kultni status među grupom nostalgičara.

Pogledajte kako su deca reagovala na vokmen, a nakon njihovih iskrenih i veoma zabavnih reakcija u komentarima ispričajte nam vašu ličnu priču sa vokmenom u glavnoj ulozi: kako ste dobili / kupili prvi vokmen, koje su bile omiljene kasete koje ste slušali, kada i kako ste se rastali od njega…

Izvor: B92

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije