25.04.2014 Značenje imena

Dečja imena koja su zakonom zabranjena u nekim zemljama

Da kojim slučajem živite u Nemačkoj, detetu ne biste mogli da date ime Anderson Kuper (voditelj CNN-a). Naime, to je jedna od zemalja koja zakonom zabranjuje dodeljivanje određenih imena, u ovom slučaju prezime kao lično ime. U nekim zemljama, poput Italije i Švedske, zabranjena su imena zbog kojih bi deca mogla biti izložena ismejavanju, zlostavljanjuu, sramoćenju, koje je sve češće zbog neobičnih internacionalnih imena.

beba

Popis zabranjenih dečjih imena zaista je zanimljiv, kao i propisi određenih zemalja.

Anderson

Prezimena koja bi trebalo da budu u službi imena nisu dozvoljena u Nemačkoj, kao ni imena objekata ili proizvoda. Nemci zato mogu zaboraviti na male Tejlorse, Tobije  ili Kvinse. Osim toga, sva imena moraju biti rodno precizirana, to jest na osnovu imena mora jasno da se zna da li se radi o muškoj ili ženskoj osobi.

Ber (Bear) – medved

Glumice Kejt Vinslet trebalo bi da razmisli o nekom drugom imenu za sina, da na primer živi u Maleziji. U ovoj zemlji, naime, zakonom se zabranjuje da detetu date ime po nekoj životinji, voću ili povrću.

Karolina (Carolina)

Imena koja sadržavaju slovo C ne mogu se davati deci na Islandu, jer u njihovoj abecedi ne postoji to slovo. Od 1991, Islandski odbor za odobravanje imena odlučuje da li ime koje sadrži slovo C prihvatljivo.

Djuk (Duke) – vojvoda

Na Novom Zelandu deci je zabranjeno davati imena koja bi ‘mogla uvrediti pojedince određenih grupa’. Tako su zabranjene sve titule poput princeza, princ, kralj, major, vitez, odnosno Prince, Princess, King, Major, Knight.

Ilejn (Elaine)

Elaine, baš kao i Alice, Sandy, Laura i Linda zabranjena su imena u Saudijskoj Arabiji, jer spadaju u kategoriju imena koja ‘vređaju verske običaje’, a percipiraju se odnosno povezuju s plemićima koji su nearapskog ili neislamskog porekla.

Hermiona (Hermione)

Ovo ime je zabranjeno u meksičkoj provinciji Sonori kako bi se sprečio potencijalni bullying nad decom. Nedavno su upravo iz tih razloga zabranjena imena i Hari Poter, Džejms Bond i Lejdi Di.

Maja (Maya)

I dok je u SAD-u u poslednjoj godini rođeno čak oko 4.000 Maja u Saudijskoj Arabiji nećete naći nijednu, jer je to ime takođe na listi zabranjenih.

Mona Liza (Mona Lisa)

Iz nekog razloga Mona Liza se našla na listi zabranjenih imena u Portugaliji.

Sara (Sarah)

U Maroku je zabranjeno koristiti ime Sarah, ali zato detetu možete dati arapsku verziju istog imena – Sara. No, postoji lista imena za koju možete platiti da bi vam onda dopustili da dete nazovete, recimo, Adam.

Tom

U Portugaliji je deci zabranjeno davati nadimke poput recimo imena Tom. No, vrlo rado će vas u knjigu rođenih upisati kao Tomasa. Imena takođe treba da budu tradicionalno portugalska, moraju biti potpuna i ne smeju da budu uniseks.

Vajolet (Violet)

Dženifer Garner i Ben Aflek morali bi da razmisle o promeni imena svoje kćerke da kojim slučajem žive u Maleziji. Imena ‘iz prirode’ ne smeju se davati deci u ovoj zemlji.

Izvor: tportal.hr

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije