12.03.2016 Zanimljivosti

10 kancerogenih namirnica koje morate da izbacite iz ishrane!

Rak je jedan od vodećih uzroka smrtnosti širom sveta. Nedavno je SZO objavila da mesne prerađevine mogu da prouzrokuju nastanak tumora, ali ovo nisu jedine namirnice koje mogu da izazovu rak.

Foto: Pixabay/Free images

Foto: Pixabay/Free images

Kao što pojedinim namirnicama možete da sprečite nastanak i razvoj kancerogenih ćelija, tako postoje i one koje povećavaju rizik od ove bolesti i koje bi trebalo da izbegavate i da ih jedete u što manjim količinama.

1. Crveno meso i mesne prerađevine

Istraživanja pokazuju da preterano konzumiranje crvenog mesa povećava šanse za razvoj raka. Pored toga, i meso konzervirano dimljenjem, stvrdnjavanjem, soljenjem ili meso koje sadrži hemijske konzervanse, povezuje se sa povećanim rizikom od raka debelog creva. Prema izveštaju SZO, samo 50 grama mesnih prerađevina dnevno povećava šansu od raka debelog creva za čak 18 procenata.

Većina mesnih prerađevina u sebi sadrže kancerogeni sastojak poznat kao natrijum-nitrit, koji se koristi da bi pakovano meso dobilo jarko crvenu boju i izgledalo sveže. Kobasice, slanina, salame, viršle, paštete, i razni drugi mesni proizvodi sadrže ove hemijske konzervanse, boje i aditive koje treba da ih učine dugotrajnim i privlačnim na oko, a koji su izazivači raka.

Koje se još namirnice nalaze na ovoj listi koje morate da izbacite iz ishrane pogledajte OVDE.




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije