02.06.2015 Zanimljivosti

6 hiljada mališana u Srbiji odvojeno od roditelja!

Povodom Međunarodnog dana deteta, koji je obeležen juče širom sveta, Mreža organizacija za decu Srbije upozorila je da se veliki broj dece oduzima biološkoj porodici zbog zanemarivanja i zlostavljanja.

Foto:Gulliver/Thinkstock

Foto:Gulliver/Thinkstock

U Srbiji je skoro 6.000 dece odvojeno od roditelja, a 15 odsto te dece je smešteno u institucije, saopštila je povodom Međunarodnog dana deteta, mreža organizacija za decu Srbije koja upozorava da se često veliki broj dece oduzima biološkoj porodici zbog zanemarivanja i zlostavljanja, kao i da odvajanje može da ima dramatične posledice.

Mreža organizacija za decu Srbije pozvala je Vladu da posebnu pažnju posveti rešavanju brojnih problema i prepreka koje stoje na putu ostvarivanja prava sve dece.

Kako je ukazano, 1. jun je Međunarodni dan deteta i dobra prilika da se vidi koliko je Srbija kao društvo učinila za njihovu dobrobit, sigurno okruženje, obrazovanje, zdravlje, i igru.

U 2013. godini 1.202 dece oduzeto je biološkoj porodici i to 435 zbog grubog zanemarivanja i zlostavljanja, a podrška porodici pre izdvajanja deteta tokom dužeg vremenskog perioda pružana je tek u 15 odsto slučajeva.

Svaka peta porodica kojoj je oduzeto dete nije imala pre toga nikakav vid podrške jer pre oduzimanja deteta nisu preduzimane nikakve mere.

Podrška roditeljskoj i biološkoj porodici za staranje o deci prepoznata je kao obaveza države i osnovni uslov za sprečavanje izmeštanja dece iz bioloških porodica.

Posledice izdvajanja dece iz porodice mogu biti dramatične, naročito kod male dece zbog brzih razvojnih promena koje doživljavaju, pa je izdvajanje iz porodice izuzetno stresno i bolno za decu, dodaje se u saopštenju.

Potrebno je da Republika Srbija obezbedi stabilna finansijska sredstva i druge resurse za obezbeđenje usluga za porodice kod kojih postoji visok rizik od izdvajanja dece, odnosno kod porodica kojima je potrebna podrška za ponovno ujedinjenje i povratak deteta nakon alternativnog staranja.




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije