04.12.2013 Zanimljivosti

7 zanimljivih činjenica o dečjim snovima

snovi

Mada vam se ne čini da je tako, novorođenče spava dva puta više nego odrasla osoba, u proseku oko 18 sati dnevno. Nažalost, retko koja beba u početku „sastavi“ više od tri-četiri sata spavanja „u komadu“, pa vam se stoga čini kao da je stalno budna.

Skoro dve trećine beba u uzrastu od 12 nedelja prespava celu noć (pet-šest sati spavanja). Međutim, preostaje ona trećina koja to ne čini ni u uzrastu od šest meseci.

Da li je vaša beba pospana, znaćete po tome što trlja okice i povlači ušnu resicu.

Neke bebe je zaista teško uspavati, dok druge bez problema zaspu čim se nasisaju i budu presvučene. Kakva će biti vaša beba, zavisi od toga koliko ste tokom trudnoće bili smireni, odnosno napeti. Naravno, bebe smirenih majki bolji su spavači!

Tri četvrtine beba uzrasta od mesec dana budi se bar jednom u toku noći. Kada sledeći put budete bauljali po sobi u tri ujutro, pokušavajući da nadojite i smirite bebu, setite se da to isto čini hiljade majki širom Srbije – biće vam lakše!

San je od vitalnog značaja za bebin fizički i psihički razvoj. Dok spava, ćelije njenog nervnog sistema ubrzano se umnožavaju čineći je svakim novim danom „zrelijom“ i „pametnijom“. Osim toga, hormon rasta izlučuje se u krv isključivo tokom sna.

Što je pre moguće, počnite da uvodite ritual spavanja, ali ne pre nego što beba navrši sedam-osam meseci. Vaše čedo treba da nauči da posle kupanja i presvlačenja sledi sisanje i maženje, a zatim putovanje u carstvo snova.

Izvor: Life Content




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije