21.09.2014 Zanimljivosti

Čarobna priroda: I srna će pomoći bebi koja plače

Najnovija istraživanja upućuju da su sisari „programirani“ da pomognu bebama kada čuju njihov plač. Srna u divljini, na primer, odazvaće se pozivu ljudske bebe ili mace.

čudo prirode

Istraživači sa kanadskog Univerziteta u Vinipegu snimili su plač beba nekolicine sisara – sve od ljudskih beba, preko mačaka, šišmiša, foka i srna.
Potom su te snimke puštane srnama u divljini kako bi se proverile njihove reakcije.

Iako su istraživači pokušali da dokažu hipotezu da će majka sisara nagonski reagovati na plač bilo koje bebe bez obzira na vrstu, iznenadilo ih je kad je srna iz divljine potvrdila tu premisu.

Srna je naime reagovala na plač ljudske bebe, mace i foke, koji imaju sličan zvuk kao i njena mladunčad.

Svaki zvuk plača pušten je preko zvučnika skrivenih u prirodni okoliš ovih životinja. Kad je srna čula „prepoznatljivi“ zvuk fokine bebe koji je vrlo sličan negodovanju laneta, nagonski se približila skrivenom zvučniku na oko 10 metara.

Zvukovi drugih sisara držali su srne na sigurnoj udaljenosti od oko 25 metara, dok na zvukove ptića srna uopšte nije reagovala.

Prethodna istraživanja potvrdila su da će ljudi reagovati na plač beba pasa i mačaka, te da će psi reagovati na plač ljudske bebe, ali ta veza je pripisana pripitomljenom odnosu između kućnih ljubimaca i ljudi.

Ovo istraživanje, objavljeno je u stručnom magazinu The American Naturalist.

Izvor: zadovoljna.hr, M.G.




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije