27.02.2015 Zanimljivosti

Čudo medicine: Ova beba je ostavila doktore bez daha

1

Kada se kaže da je trudnici „pukao vodenjak“, zapravo se misli na amnionsku kesu. Ali Čelsi Filips se porodila a da joj vodenjak nije pukao i na svet je carskim rezom donela bebu koja je i dalje bila u amnionskoj kesi.

Doktori tokom carskog reza iseku amnionsku kesu kako bi izvadili bebu. Ali kada su lekari porađali Čelsi, prilikom carskog reza otkrili su da je amnionska kesa u kojoj se beba razvijala ostala potpuno netaknuta.

Sajlas Filips je na svet došao tri meseca pre vremena, a pošto je posle porođaja i dalje bio u amnionskoj kesi, doktori su ga nazvali medicinskim čudom, jer je ova pojava veoma retka.

Kroz membranu su bebine ruke i noge bile jasno uočljive, a sve dok membrana nije probušena beba je dobila kiseonik iz placente.

– Iako zvuči kao kliše, ostali smo bez daha pred prizorom – kaže doktor Vilijam Bajnder, koji je obavio porođaj.

2

Iako je na svet došao u 26. nedelji trudnoće, Sajlas dobro napreduje i doktori očekuju da će za mesec dana moći da bude pušten kući.

Amnionska kesa je membrana koja je ispunjena providnom tečnošću unutar koje se nerođena beba razvija i raste. Membrana štiti bebu od povreda, održava normalnu temperaturu i obezbeđuje bebi tečnost koju može da guta i udiše.

I glumica Džesika Alba je 2011. otvoreno pričala o tome kako se njena ćerka Heven rodila u amnionskoj kesi. Kada je beba izašla, amnionska kesa je pukla sama od sebe.

– Doktor nikad ranije nije video takvo nešto. Zgrabio je sestru i rekao joj „vidi ovo!“ – rekla je Džesika.

Izvor: Maminkutak.rs
Foto: PrintScreen




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije