05.02.2016 Zanimljivosti

Čuvar zdravlja: Lekovita svojstva kiselog kupusa

Kada dođe hladno vreme, opasnost od infekcija povećava se čak nekoliko puta u odnosu na ostala godišnja doba. Da li znate da 100 g neobrađenog kiselog kupusa sadrži čak 20 g vitamina C? Osim toga, ovo zimsko povrće odličan je izvor vitamina A, kao i magnezijuma, gvožđa, fosfora, kalcijuma i kalijuma, natrijuma i folne kiseline.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Tokom zime, kada je izbor svežeg voća i povrća sveden na minimun, vrlo je korisno uvrstiti kiseli kupus u svakodnevnu ishranu. Pregršt vitamina i minerala čine kiseli kupus zimskom namirnicom broj jedan i prirodnim izvorom vitamina C, koji nam je i te kako potreban tokom zime, kako bismo se zaštitili od prehlade.

Kupus je jedna od retkih, ako ne i jedina namirnica gde je čovek uspeo da poboljša, odnosno da poveća njena nutritivna svojstva kroz proces kiseljenja. Naime, kupus kroz procese kiseljenja fermentacijom stvara izuzetno aktivan kobalamin (Vitamin B12), koji se inače nalazi isključivo u namirnicama životinjskog porekla. Takođe, kiseli kupus je izvor niacina (vitamin B3), potrebnog za ćelijsku energiju, celokupni metabolizam, razmenu materija u mozgu, zbog čega poboljšava pamćenje.

Lek za probavni sistem

Ono po čemu se kiseli kupus razlikuje od sirovog su mlečne kiseline koje su važne za prirodnu floru u crevima. Kiseli kupus je izvorna fermentisana hrana prirodno bogata probiotičkim kulturama koje deluju na hormone, uravnotežuju raspoloženje i regulišu probavni sistem. Zahvaljujući njima on pospešuje varenje i izlučivanje štetnih materija iz organizma, te predstavlja i antioksidans.

Šta još leči kiseli kupus pogledajte OVDE.




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije