15.04.2015 Zanimljivosti

Da li ste zakasnili: Kada je pravo vreme za decu?

Došlo je vreme kada se trudnoća planira gotovo na istom nivou kao i preseljenje u drugi stan ili neka druga obaveza. Čini se da su se ranije deca rađala iz ljubavi, a danas su ona posledica biološkog sata koji otkucava. Da li je sve zapravo tako, kazaće nam statistika.

bioloski sat

Prema američkoj anketi osnovanoj na popisu stanovništva iz 2014. godine, ustanovljeno je da skoro 50 odsto žena, starosti između 15. i 44. godina nikada nije ostvareno u ulozi majke, što predstavlja najveći procenat ikada zabeležen.

Podaci popisa koji su podržani od strane Nacionalnog centra za zdravstvenu statistiku pokazuju da broj žena koje se ostvare u ulozi majke drastično opada nakon 30. godina.

Ono što većina žena već zna, pokazuje i ova statistika, da u trećoj deceniji života, žene imaju manje šanse da ostanu u drugom stanju.

Urednica portala „Mic”, Elizabet Plank, iznosi teoriju da žene koje se nisu ostvarile kao majke, ipak to nisu učinile iz racionalnih razloga.

Ona navodi da je ekonomska situacija dobrinela smanjenju broja žena koje rađaju decu, argumentovano povećanim troškovima za potrebe izdržavanja deteta.

Ali da to nije jedini razlog. Prema njenim rečima žene se ne odlučuju na ovaj potez zato što bi na taj način sebi povećale obaveze i dužnosti, sam posao koji rade je već dovoljno naporan da bi tome dodale još i brigu o detetu koje treba izvesti na pravi put.

„Došlo je do jaza između žena koje žele biti i karijeristkinje i majke dece. Žene su se izborile za ravnopravnost, a mnoge su sada zažalile zbog toga. Nije lako dnevno imati dve smene, prvu na poslu i drugu kod kuće.”

Mnoge žene žele da se ostvare u ulozi majke, ali su takođe i svesne da to nije lak „posao“ i da je za to potrebno puno odricanja.

Izvor: Žena Blic
Foto: Thinkstock




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije