09.11.2015 Zanimljivosti

Da li ste znali: Ovo je najpopularnije žensko ime na svetu

Ime koje nose mnoge devojčice širom sveta, a čije značenje je “mudrost”, krasi i mnoge devojčice u Srbiji.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Jedno žensko ime prednjači pred ostalima kada govorimo o svetskoj popularnosti, a do tog zaključka došla je Laura Votenberg,  Amerikanka koja je radila istraživanje na ovu temu.

Najpopularnije ime za devojčice u svetu je Sofia. Među zemljama u kojima ima najviše devojčica sa ovim imenom su Meksiko, Italija, Rusija i SAD. Nakon istraživanja, Laura Votenberg kaže da ime Sofia premašuje kulture i granice.

„Zapanjujuće je da na toliko različitih jezika i u toliko različitih kultura jedno ime zvuči isto. To sigurno govori nešto o načinu na koji se kultura danas prenosi’, rekla je Laura za „Live Science“. Sofija je među prvih 25 imena u dve trećine zemalja koje vode statistiku o učestalosti davanja određenih imena deci, većinom u Evropi i Americi, ali jednu generaciju pre, ovo ime nije bilo popularno. Njegovu trenutnu veliku popularnost ova naučnica objašnjava činjenicom da se ime lako izgovara na raznim jezicima i da znači „mudrost“.

Za razliku od Sofije koja osvaja svet, imena inspirisana religijom, poput Marije i Ivana, sve su ređa.

„Roditelji deci daju više unikatna imena za koja ujedno smatraju da zvuče modernije“, kaže Laura, te dodaje da bi ‘kraljici’ ženskih imena popularnost uskoro mogla početi da opada baš zato jer ima puno Sofija.




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije