23.01.2016 Zanimljivosti

Da li znate baš sve o menstruaciji?

Pročitajte činjenice koje bi svaka žena trebalo da zna o svom mesečnom ciklusu…

Foto: Pixabay/Free Images

Foto: Pixabay/Free Images

Iako menstruacija više nije tabu tema, posebno u razvijenim zemljama, prilično velik broj žena još uvek ne zna sve ono što bi trebalo da zna o ovoj pojavi. Međutim, uprkos svemu, na menstruaciju se još gleda kao na nešto što bi trebalo biti ‘skriveno’, navodi Ema Grej, urednica „Women Associate“.

Istraživanje koje je sprovedeno 2012. godine u Australiji otkrilo da 13 odsto žena nije znalo da navede dane svog menstrualnog ciklusa kada su najplodnije. Zato nije na odmet da se znanje o menstruaciji ponovi ili nauči nešto novo.

Za vreme menstruacije možete da zatrudnite. Da, ti slučajevi su malo verovatni, ali nije nemoguće, zato nemojte menstruaciju koristiti kao izgovor da ne koristite zaštitu ako ne planirate bebu.

Najplodniji ste za vreme nekoliko dana pre i posle ovulacije. Ovulacija – oslobađanje jajnih ćelija iz jajnika – obično se događa na sredini ženskog ciklusa. Kalendari ovulacije često su vrlo korisni u praćenju ciklusa.

Neredovne menstruacije mogu upućivati na niz stvari. Nepravilna menstruacija, bilo u obliku izostanka, tačkastog krvarenja između dve menstruacije ili menstruacija koja traje duže od sedam dana – sve te pojave mogu biti različito uzrokovane, od ekstremnog mršavljenja, straha od trudnoće, korišćenja određenih lekova, pa sve do ozbiljnih bolesti poput karcinoma materice. Ako ste zabrinuti zbog neredovnih menstruacija, svakako se konsultujte sa lekarom.

Volt Dizni je 1946. napravio prvi film o menstruaciji. Pod nazivom „The Story Of Menstruation“, film je objavljen kao pomoć za seksualnu edukaciju. Kružile su priče, kako je upravo u tom filmu prvi put upotrebljena reč vagina.

Tokom prosečnog menstrualnog ciklusa oslobađa se manje od šoljice krvi. Zato, prema rečima naučnika, iako se mnoge žene žale na obilna krvarenja, činjenica je da tokom menstruacije izgube između nekoliko kašika i jedne šoljiice krvi.

Stav o seksu za vreme menstruacije se razlikuje. Seksualne sklonosti pojedinaca se razlikuju, postoji širok spektar izbora, od omiljene poze do vremena u danu namenjenog za seks, zato je seks za vreme menstruacije individualan izbor.

Tokom menstruacije ponekad se javlja veća želja za seksom. Naime, progresteron, hormon za koji se veruje da smanjuje libido, tokom menstruacije se nalazi na najnižem nivou, pa nije neobično ako u to vreme poželite mnogo više od čokolade.

Usklađivanje menstrualnih ciklusa nikada nije naučno potvrđeno. Moguće je da vam se ciklus poklopi s ciklusom najbolje prijateljice, majke ili sestre, ali naučni stav o tome još nije usklađen.

U nekim mestima menstruacija se još uvek smatra tabu temom. I dok su devojke u nekim zemljama dobro upoznate sa svim aspektima menstruacije, u nekim delovima sveta to je tabu tema. Tako se na primjer devojkama u ruralnim delovima Indije govori da za vreme menstruacije ne kuvaju, jer će ‘zagaditi’ hranu, brani im se da diraju idola itd.

U proseku devojke menstruaciju dobijaju s 12 godina. Danas devojke prvu menstruaciju dobijaju ranije nego ikada, ali još nije poznato šta ubrzava raniji početak puberteta. Brojne teorije kao uzrok ove pojave navode različite razloge od ekoloških činioca, visokog stepena masnoća u ishrani, pa sve do stresa.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije