01.04.2016 Zanimljivosti

Danas počinje upis đaka prvaka

Upis učenika u prvi razred osnovne škole počinje danas, a može da se upiše svako dete koje do početka školske godine ima najmanje šest i po, a najviše sedam i po godina.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Ove godine upisuju se deca rođena od 1. marta 2009. godine do 28. februara 2010. godine, a u tom periodu na teritoriji Republike Srbije rođeno je 69.962 dece, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

Da bi dete bilo upisano u prvi razred, roditelji treba da dostave sledeća dokumenata – izvod iz knjige rođenih, prijavu prebivališta, potvrdu o pohađanju pripremnog predškolskog programa.

Uz dokumentaciju potrebnu za upis, roditelji dostavlja i dokaz o zdravstvenom pregledu deteta. Upis učenika trajaće do 31. maja, s tim što škole mogu da vrše upis i posle tog datuma.

Škola je dužna da upiše svako dete sa područja škole, koja može da upiše i dete sa područja druge škole u skladu sa mogućnostima. U školskoj 2016/2017. godini biće 1.200 više upisane dece u prvi razred u odnosu na prošli školsku godinu.

Izuzetno, deca iz osetljivih društvenih grupa mogu da se upišu u školu bez dokaza o prebivalištu roditelja i potrebne dokumentacije. Ako dete starije od sedam i po godina zbog bolesti ili drugih razloga nije upisano u prvi razred, može da se upiše u prvi ili odgovarajući razred na osnovu prethodne provere znanja.

Ispitivanje deteta upisanog u školu vrše psiholog i pedagog škole na maternjem jeziku deteta. Ispitivanje dece sa motoričkim i čulnim smetnjama vrši se uz primenu oblika ispitivanja na koji dete može optimalno da odgovori. U postupku ispitivanja deteta upisanog u školu, škola može da utvrdi potrebu za donošenjem individualnog obrazovnog plana ili dodatnom podrškom za obrazovanje.

Jedinica lokalne samouprave vodi evidenciju i obaveštava školu i roditelje, odnosno staratelje o deci koja su stasala za upis i koja su upisana u školu, kaže se u saopštenju.
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije