20.11.2015 Zanimljivosti

Dobra vest za buduće majke: Epidural besplatan za sve porodilje!

Bezbolan porođaj uz epiduralnu anesteziju biće od januara 2016. godine besplatan za sve trudnice u svim porodilištima u Srbiji!

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Ovo je najavio ministar zdravlja Zlatibor Lončar, a odluka je usledila nakon što je u oktobru zasedala Republička stručna komisija za ginekologiju i akušerstvo koja je donela zaključak da se ukine plaćanje participacije za epiduralnu anesteziju.
– Jednoglasno smo doneli odluku da za sve trudnice epidural bude besplatan, odnosno o trošku Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje. Ustanovili smo da je postojala velika razlika u cenama, kao i u dostupnosti ove usluge – rekao je Aleksandar Stefanović, predsednik republičke komisije i direktor GAK Višegradska.

U beogradskom KBC „Dragiša Mišović” i u Višegradskoj epidural je i sada besplatan. GAK „Narodni front” cenu je hteo da podigne sa 12.000 na 15.000 dinara, dok u Subotici bezbolan porođaj košta čak 18.000 dinara. Za Kragujevčanke ova usluga iznosi 15.000 dinara. U Novom Sadu anestezija se ne daje u redovnom postupku, već samo kada to zahtevaju medicinski razlozi. U Nišu i Leskovcu ova usluga ne postoji.




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije