15.05.2015 Zanimljivosti

Hejeva dijeta: Kombinujte namirnice i mršavite

Hejeva dijeta nosi ime po doktoru Viljemu Hauardu Heju koji je zbog problema sa kilogramima i zdravljem započeo svoju specijalnu ishranu tako što je definisao dva obroka (integralne žitarice, voće i povrće, sveže meso i riba) a za treći je jeo samo povrće. Nakon trećeg meseca dijete Hej je imao 79,4 kilograma (a krenuo je sa preko 90). Smatrao je svoju težinu normalnom a sebe izlečenim jer se odlično osećao što su i ispitivanja pokazala!

Foto: Thinkstock

Foto: Thinkstock

Proteinska grupa obuhvata:
Mesa, živinsko meso, ribe, jaja i mlečne proizvode, koji uključuju mleko, sir i jogurt. Mleko ne bi trebalo da se kombinuje sa mesom, a trebalo bi da se kombinuje sa voćem.
Mahunarke koje uključuju sočivo, pinto pasulj, običan pasulj, soju, proso i lima pasulj. Voće koje uključuje jabuke, kajsije, jagode, trešnje, ribizle, ogrozd, grejpfrut, grožđe, kivi, limun, limetu, mango, nektarine, pomarandže, grejpfrut, šljive, ananas, breskve, maline, jagode i mandarine. Lubenice su u ovoj kategoriji ali treba da se jedu zasebno. Pića koja su dozvoljena su crveno i belo vino i jabukovača.

Neutralna grupa obuhvata:
Svo povrće osim onog u skrobnoj kategoriji. Sve vrste oraha sem kikirikija. Masti, koje uključuju puter, maslac, žumanca i maslinovo ulje.

Skrobna grupa obuhvata:
Žitarice, hleb i pirinač i proizvode napravljene od brašna i od integralnog brašna pšenice, kukuruza, ovsa i ječma.
Skrobno povrće kao što je krompir, sladak krompir, bundeve i artičoke. Slatko voće kao što je suvo grožđe, smokve, stono grožđe i zrele banane. Izuzetno zrelo voće nije dozvoljeno zbog visoke koncentracije šećera.

Primer Hejeve dijeta za letnji vikend:
Režim ishrane za subotu počinje doručkom koji se sastoji od pomorandžinog soka i mleka. Za ručak: rolat od paradajza, pečeni crni luk i salata od paradajza i krastavca sa majonezom i kajsija za dezert. Za večeru: pečena riba ili šnicla, barena cikorija, barena šargarepa i salata od seckanog kupusa, crnog luka i rotkvica. Preliv od majoneza je dozvoljen i dezert je bio led sa ukusom limuna. Nedeljni plan počinje sa doručkom od integralnih mafina, medom, puterom i crnom kafom. Ručak je krem čorba ili supa od šargarepe, bareni celer i salata od ananasa, bresaka i grožđa. Salata je sa prelivom od majoneza. Desert je rendani limun. Večera se sastoji od pečenih jagnjećih kotleta, barenog karfiola, barenog kelja i salate od grejpfruta i kiselog kupusa sa prelivom od majoneza. Desert su sveže breskve sa nezaslađenim kremom.

Ipak pažljivo:
– Dijeta ne predviđa količinu i učestalost porcija, što je jako bitan faktor u gubljenju kilograma. Takođe se mora istaći da može doći do gubitka značajnh minerala i vitamina ako se grupe hrane ograniče na jedan obrok dnevno.

Izvor: Dijeta.net




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije