18.07.2015 Zanimljivosti

Homer i Obeliks podstiču loše navike kod dece?

Debeljuškasti junaci animiranih filmova, poput Obeliksa i Homera Simpsona, utiču na širenje gojaznosti među decom, tvrde istraživači.

Foto: Printscreen

Foto: Printscreen

Prošle godine je jedan britanski lekar pisao Matu Greningu, kreatoru američke serije „Simpsonovi“, tražeći od njega da izmisli dijetu za svog glavnog junaka Homera koji, po njemu, podstiče loše navike kod dece.

Isto to važi i za Obeliksa i njegovo prežderavanje divljim svinjama, kao i za Kartmena iz serije „Saut Park“.

Sva tri lika, ali i mnogi drugi, imaju „simbiotički odnos“ sa hranom, dajući tako užasan primer deci, ističe se u studiji istraživača Univerziteta u Koloradu.

Stručnjaci su posmatrali 300 dece starosti od šest do 14 godina koja su gledala razne crtane filmove, video igrice i stripove. Ustanovili su da deca koja gledaju crtaće sa debelim junacima jedu dva puta veće količine hrane i, što je još gore, najviše konzumiraju masnu hranu.

Naučnici smatraju da je ovo važno otkriće jer bi crtaći mogli da imaju ključnu ulogu u edukaciji najmlađih.

„Crtani filmovi bi mogli da im pomognu da steknu zdrave navike“, kazala je vođa istraživanja Margaret Kembel sa Univerziteta u Koloradu.

Možda su u pravu, barem kada je Homer Simpson u pitanju, mada, to i nije crtani film predviđen za sasvim malu decu. Pogledajte:




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije