05.07.2015 Zanimljivosti

Interesantne činjenice o bebama

Period trudnoće je nezaboravno vreme u životu svake žene, ali kranji rezultat je još neverovatniji… Dar deteta je zadivljujući i novorođenče je jedno od najsavršenijih kreacija života. Njihove tanke malene ruke i mekane glavice naprosto vas mole vas da ih poljubite, a sam pogled na njihova mala lica učiniće da zaplačete od sreće. Na primer: da li ste znali da bebe mogu puzati neposredno po rođenju? Istina je! Takođe mogu prepoznati majčin glas odmah po rođenju. Prilično impresivno zar ne!?

Ovo su neke zadivljujuće činjenice o ovim malim ljudskim bicima.

4 bebe se rode svake sekunde
Da li ste se ikada zapitali koliko je porođaja u toku, širom sveta, svake minute? Odgovor je 255. To je 4,3 porođaja svake sekunde.

Bebe mogu puzati neposredno po rođenju
Ne, zaista, one to mogu! 1987. godine Karolinski institut u Švedskoj sumirao je svoje nalaze i otkrića u istraživanje pod nazivom “Breast Crawl, Puzanje do dojke”. Kada su bebe osušene i smeštene na majčine grudi odmah po rođenju, one su uspele pronaci njihove dojke i hraniti se već u roku od sat vremena. Veoma impresivno!

Novorođenčad prepoznaje majčin glas po rođenju
Kada se beba rodi, njen sluh nije 100% u funkciji. Srednje uho je još uvek puno tečnosti koja ometa sluh. Zvuk koju mogu da prepoznaju jeste zvuk majčinog glasa. One reaguju na njega pre svih ostalih.

Bebe imaju više kostiju nego odrasli
Pošto su odrasli mnogo viši i širi od bebe, verovatno bi prirodno pretpostavili da oni imaju više kostiju. Zar ne!?
Pogrešno! Beba se rađa sa 270 kostiju i do odrastanja taj broj pada na 206. Razlog gubitka kostiju je spajanje kičme i lobanje tokom bebinog rasta.

Većina beba se rađa sa plavim očima
Boja očiju nastaje od boje partikula iza irisa u narodu poznata kao dužica i u glavnom tkivu irisa. Melanin/ pigment u glavnom tkivu je u najvećem broju slučajeva nerazvijen po rođenju, što je razlog zašto se većina beba rađa sa plavim očima, bez obzira na genetiku . U periodu između 6 i 12 meseci, melanin se aktivira u zavisnosti od genetike vaše bebe (plave, braon, oči boje lešnika itd).

Iskustva drugih majki možete čuti ako se priključite Pampers roditeljskoj zajednici, gde i sami možete da podelite svoja iskustva o majčinstvu sa drugim roditeljima. Više o tome pogledajte OVDE.

 




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije