19.05.2015 Zanimljivosti

Izložba fotografija dečijih lica dok gledaju televiziju

Dve profesorke umetnosti iz Novog Sada, Sibila Petenji Arbutina i Jelena Kovačević Vorgučin, već tri godine beleže izraze dečjih lica dok gledaju crtane filmove, i pričaju o svom iskustvu.

Foto: Facebook

Foto: Facebook

Ideja projekta “Mind TV”, kako kažu ove dve fotografkinje, nije da kritikuje, ali svakako jeste jedna vrsta opomene i upozorenja roditeljima da obrate pažnju na to šta njihova deca glegaju na televiziji i postanu svesni kako taj program utiče na njihov razvoj.

„Cilj je da upozorimo roditelje da je veoma važno da kontrolišu koje programske sadržaje njihova deca gledaju na televiziji, ali i one koje konzumiraju dok se nalaze ispred računara“, objašnjavaju profesorke.

Sibila i Jelena kažu da su deca toliko bila obuzeta gledanjem crtanih filmova da se jednostavno nisu ni obazirala na fotografisanje.

Prema nekim istraživanjima čak 80 odsto roditelja ne kontroliše šta im deca gledaju na televiziji ili računaru. Zbog toga je projekat novosadskih profesorki veoma važan kao upozorenje da je ta kontrola neophodna s obzirom na stepen pažnje s kojom deca gledaju TV programe i sadržaje na ekranima računara.

Foto: Facebook

Foto: Facebook

„Tokom gledanja crtanih fimova sva deca su bila u nekom stanju omamljenosti. Njima su se lica toliko izmenila da ih roditelji ponekad nisu prepoznavali na fotografijama“, objašnjavaju profesorke iz Novog Sada.

Njih dve putuju po Srbiji prikazujući ovu neobičnu izložbu fotografija i tom prilikom organizuju tribine na kojima sa roditeljima male dece razgovaraju o potencijalnim opasnostima koje donosi nekontrolisano gledanje TV programa i sadržaja sa kompjutera. Od ove godine u projekat će biti uključeni i jedan broj socijologa i dečjih psihologa.

Dečji psiholozi i psihijatri tvrde da deca do 12 godina ne bi trebala da pred TV-om provedu više od sat vremena, jer se prekomerno gledanje televizije može štetno odraziti na njihov psihofizički razvoj.

Izvor: Alo.rs

 

 




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije