23.06.2015 Zanimljivosti

Kada je mama srećna i dete je srećno!

Deca su u današnje vreme srećnija kada su im mame u kvalitetnim vezama, ali na to koliko su mališani zadovoljni ne utiče mnogo koliko su srećne tate, pokazalo je britansko istraživanje.

Foto: Albumarium

Foto: Albumarium

Oko 60 odsto dece je reklo da su u potpunosti zadovoljni svojom porodičnom situacijom, dok je taj procenat pao na 55 odsto u domovima gde je majka bila nezadovoljna svojom vezom sa partnerom. Procenat dece mama koje su srećne u svojim vezama a koja su u grupi potpuno zadovoljnih porastao je na 73 odsto.

Recept za veselu decu je izgleda – život sa oba roditelja (bilo da su biološki ili mešoviti), nemanje mlađih braće i sestara, retke svađe sa roditeljima, bar tri zajedničke porodične večere nedeljno i majka koja je srećna sa svojim mužem ili partnerom.

Interesantno je da su parovi bez dece najsrećniji, dok su oni sa predškolskom decom bili najmanje srećni. Ipak, istraživanje koje je objavljeno u žurnalu “Population and Development Review” pokazuje da deca čine roditelje srećnim kasnije, kada i sama odrastu. Kada su muškarci u pitanju, njih nezaposlenost čini nesrećnijima nego loša veza sa partnerkom.

„Svi ovi zaključci otkrivaju kompleksne uticaje odnosa u porodici na dečju sreću“, rekla je vođa istraživanja Marija Jakovou.




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije