23.03.2018 Zanimljivosti

Kada je pravo vreme da dete otvori svoj nalog na Fejsbuku

Skoro već u petom razredu počinju prvi pregovori o otvaranju profila na društvenim mrežama, ali kada je zaista vreme da školarcu date propusnicu za „virtuelni svet“ savetuju domaći stručnjaci.

Thinkstock

Prema pravilima ove društvene mreže, „starosni cenzus” za pristup je 13 godina. Psiholozi objašnjavaju da je veoma teško dati univerzalan odgovor na pitanje – kada detetu treba dati „propusnicu” za virtuelni svet, jer ona sazrevaju različitim tempom i imaju drugačija interesovanja.

„Najveći broj dece i ne traži dozvole roditelja da otvori nalog na ’Fejsbuku’, tim pre što imaju mobilne telefone s kojih mogu da pristupe netu. Roditelji eventualno mogu da kontrolišu šta dete radi na kućnom kompjuteru”, kaže Dobrinka Kuzmanović, psiholog i saradnik-istraživač Instituta za psihologiju.

Kako ističe, radoznalost je drugo ime tinejdžera i prirodno je da oni žele da na netu sklapaju poznanstva. Zato i prihvataju pozive za prijateljstva, četuju sa nepoznatima i odgovaraju na SMS neznanaca.

Naša sagovornica, koja je i profesor psihologije na Fakultetu za medije i komunikaciju, podseća da rezultati poslednjeg istraživanja Unicefa i Instituta za psihologiju govore da je čak 15 odsto učenika pristalo da se vidi sa osobom koju je „upoznalo” preko interneta.

Kako najavljuje, Srbija će uskoro postati deo međunarodnog istraživačkog projekta pod nazivom „Deca na mreži” koje će dati odgovore na pitanja – šta deca rade na internetu i kako ih roditelji mogu zaštititi od rizika.




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije