11.06.2015 Zanimljivosti

Kako da vežbate, a da to i ne primetite!

Izgovori za izbegavanje fizičke aktivnosti su razni, od onog najustaljenijeg da nemate vremena, preko izvlačenja na prastare povrede, na to da su fitnes centri skupi, da imate dve leve noge do onog iskrenog, da vi zapravo uopšte ne volite da vežbate.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Međutim, svesni ste i da je aktivan život neophodan, naročito u savremenom svetu, gde je sedenje dominantan način života.

Dakle, vežbanje je postalo potreba ne toliko zarad dobre linije, već sveopšteg zdravstvenog stanja organizma. Uostalom, kada vežbate možete bez griže savesti da uživate i u omiljenim poslasticama i vodite izbalansiran život. Ali vi i dalje niti imate želju za vežbanjem niti možete sebe da zamislite kako se znojite zajedno sa masom drugih žena i muškaraca u raznim fitnes centrima.

Ipak, nije sve izgubljeno. Sigurno ste do sada čuli za „Balansologiju“, jednostavan set principa koji vam omogućavaju da uživate u svim aspketima života bez odricanja i drastičnih promena u vašim životima. Potrebno je samo da zamaskirate određenu fizičku aktivnost, baš kao što mame rade kada žele da deci serviraju spanać i svo drugo povrće koje im nije primamljivo. Uz predloge koji slede ćete se prvenstveno dobro zabaviti ali što je još važnije fizički razmrdati i uraditi nešto dobro za svoje zdravlje.

Plesom do čistije kuće
Ako niste ljubitelj vežbanja ali zato volite da sređujete kuću, pravo rešenje je da svoj rad oplemenite dobrom muzičkom podlogom. Izaberite muziku po želji, bilo sporiju, bilo bržu i krenite u redovnu rutinu brisanja prašine, usisavanja i slično ali pokušajte da unesete elemente plesa dok se krećete između prostorija, polica, ormana, kreveta…

Za svaku prostoriju osmislite određenu koreografiju, ili pak koreografiju uskladite sa metodom sređivanja. Sigurni smo da ćete se neizmerno dobro zabaviti. Ogledala vam mogu biti dodatni podsticajni efekat.

Kafa za poneti
Vreme koje biste potrošili sedeći sa prijateljima na kafi, možete da potrošite sa prijateljima na kafi ali u pokretu. Prvo, dogovorite se da odete u kafeteriju koja vam nije u neposrednoj blizini i prošetajte. Zatim, naručite kafu ili neki drugi napitak po želji za poneti i uputite se u neki park, na šetalište pored reke, jezera…

Dok ne potrošite sve teme nema stajanja. Kafa je ionako izgovor za razgovor, a sada i za dobru šetnju koja će vas svakako razmrdati. Uz to ste savladali i jedan od principa „Balansologije“, a to je umerenost.

Parkur u parku
Ok, ne sugerišemo da treba da skakućete po krovima zgrada kao nindže, jer aktivnosti slične parkuru možete izvesti i u parku. Sve što treba da uradite je da sa porodicom ili prijateljima organizujete mini takmičenje u nekom parku, pronađete prepreke u vidu prevrnutih guma, grančica poslaganih u kvadratiće koje možete da preskačete, klupica preko kojih ćete balansirati i slično.

Nadmećite se u tome ko će pronaći najkraći put kroz park od tačke A do tačke B. Vaši mišići će sve vreme biti aktivni, a vi nasmejani i zadovoljni jer ste vežbali a da uopšte toga niste ni bili svesni.




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije