01.06.2015 Zanimljivosti

Kako izabrati prava kolica za vašeg mališana?

Kolica su, posle mleka i hrane, najbitnija stavka za bebu i stoga njihovom izboru treba posvetiti posebnu pažnju.
Kupovina kolica se nekada čini nemogućom misijom. Proizvođači nude mnogo različitih opcija, a roditelji se nekada nalaze u dilemi i teško im je da naprave izbor. Nadamo se da će vam naš vodič pomoći da odaberete prava kolica.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Prvo dobro razmislite o sopstvenim potrebama i navikama:
– Koliko često ćete izlaziti sa bebom napolje?
– Da li planirate da kupujete samo jedna kolica ili planirate da kupite lagana kolica kasnije?
– Da li ćete kolica koristiti i kao pomoćno sredstvo za uspavljivanje, možda i za hranjenje u prvo vreme?
– Kakvo je okruženje u kom živite?
– Da li ćete se kretati samo po asfaltu ili i po pesku, travi, kaldrmi?
– Da li imate lift ili stepenice?
– Da li planirate da ista kolica koristite i za drugo dete?

Dimenzija, sklapanje i težina
Možda će vam zvučati smešno, ali bilo bi dobro da pre polaska u kupovinu izmerite:
– dimenzije gepeka (ukoliko imate automobil),
– širinu ulaznik vrata u dom,
– širinu ulaza u zgradu i/ili kapije,
– veličinu lifta,
– obratite pažnju i na prodavnice koje planirate da posećujete (osim ukoliko ne planirate da kolica ostavljate na ulici).
Kada dođete u prodavnicu uporedite dimenzije raskopljenih kolica sa dimenzijama vrata, kao i dimenzije sklopljenih u odnosu na dimenzije gepeka.

Sklapanje-rasklapanje
Obratite pažnju na način na koji se kolica sklapaju. Nekada je to moguće izvesti jednom rukom, nekada je neohodno da upotrebite obe ruke. Nemojte da vas zaplaši činjenica da to u radnji malo teže ide nego što biste vi želeli. Naprosto, treba vremena da se uhodate, a i mehanizmu je potrebno vreme da se ’’razradi’’.
Takođe postoje kolica koja se sklapaju po ’’kišobran’’ sistemu, kao i ona koja obrazuju kockasti oblik, vi ćete se opet orijentisati prvenstveno prema vašem automobilu što se ove stavke tiče.

Težina
Težina kolica na našem tržištu varira od 6 do oko 20 kilograma za blizanačka. Ona je bitan faktor ukoliko planirate da bebu nosite sami u kolicima. Mi vam savetujemo da to ne činite, već kada morate da koristite stepenice, kolica spuštate i dižete na dva točka, stepenik po stepenik. Verujte, koliko god da su kolica lagana, nije pametno da ih mama podiže. Posebno jer u početku nije potpuno oporavljena, a kasnije jer beba postane preteška za nošenje sa kolicima. Takođe, lakša kolica su po pravilu nestabilnija, a neretko i jako lošeg kvaliteta, ako se radi o jeftinoj opciji. Opet ona su ujedno i laka za manevrisanje dok je beba mala.

Upravljanje
Drške mogu biti rastavljene ili izjedna. Postoji i opcija da se mogu spajati i razdvajati, koja je možda estetski najneprihvatljivija, ali najpraktičnija. Prednost spojene ručke je mogućnost da upravljate jednom rukom, dok u drugoj, recimo, držite bebu. Sa razdvojenim ručkama, kolica ce ići ukoso (osim ako zakočite točkove da se ne rotiraju). Mnogi se odlučuju za kolica sa razdvojenom drškom da bi mogli na njih da kače kese. Ovo može biti opasno za bebu, jer će ih prevelika težina prevrnuti.
Imajte na umu da se gotovo svi modeli kolica sa razdvojenim ručkama sklapaju kao kišobran, a ona sa spojenom drškom u kvadrat.

Promena strane
Dečji psiholozi preporučuju da dete u kolicima držite okrenuto da gleda u vas do godinu dana starosti. U ovom položaju beba ostvaruje kontakt sa majkom i oseća se sigurno i zaštićeno.
Na pojedinim modelima kolica, sedište se ne može okretati prema vama, na nekim modelima se okreće celo sedište (ovo vam neće biti zgodno da uradite sa bebom u njemu, ako na ulici bude potrebno). Najpraktičnija opcija je kada se drška pritiskom na dugme, u jednom potezu prebacuje na drugu stranu. U ovom slučaju, moći ćete da okrenete dršku i gledate u bebu, ako se uznemirila i uplašila. Značiće vam i da okrenete bebu suprotno od sunca (u ovom slučaju vam suncobran nije potreban).

Točkovi
Mogu biti gumeni i plastični. Plastični točkovi su najneudobniji za bebu, obratite pažnju na bebe koje se ulicom voze u takvim kolicima, kako odskaču na svaku rupu na putu. Pored toga, mogu se zagrcnuti, ako im date da nešto jedu u vožnji. Takođe, ova kolica su jako nepraktična, ako izlazite napolje po snegu, kiši ili mokrom asfaltu, jer se klizaju. Prilagođena su za ravne terene. Njihova prednost samo u tome što su kolica drastično lakša u odnosu na druga.

Za točkove od gume važi sve suprotno od onog što važi za plastične. Što se tiče kolica sa točkovima na naduvavanje, ona su sigurno najudobnija, ali često vrlo teška. Odlična su ukoliko planirate da idete po svim terenima.

Veličina točkova takođe utiče na komfor vaše bebe. Mali točkovi će zapadati u rupe, dok je sa velikim udobnija vožnja. Međutim, i veličina točkova takođe utiče na ukupnu težinu kolica.

Kolica sa tri ili četiri točka
U principu, ovo je više stvar estetike i ličnih afiniteta. Neko će reci da trotočkaši ne mogu da se voze ravno, napred-nazad, ali tako je sa svim kolicima koja imaju prednje rotirajuće točkove, ukoliko ih ne zakočite. Trotočkaši su prilagođeni za sve terene. Savetujemo vam da kupite obavezno kolica sa rotirajućim prednjim točkovima da biste mogli da konforno vozite bebu. Sa fiksiranim točkovima, kada skrećete, morate odignuti cela kolica, pa skrenuti.

Sigurnost
Najčešći propust koji roditelji prave je nevezivanje deteta u kolicima. Bebu je neophodno vezivati u svim situacijama i uzrastima, osim ako se vozi u dubokoj prilagođenoj korpi.
Postoje kolica koja imaju 5 tačaka zaključavanja. To znači da imaju klasičan kaiš za zakopčavanje, zatim između nogu i preko ramena. Ovo zakopčavanje je najbezbednije za vaše dete u svim uzrastima. Mnogi roditelji greše, i vezuju samo klasičan kaiš. Takvo vezivanje može biti vrlo opasno ukoliko dođe do prevrtanja kolica, jer će beba ’’iskliznuti’’ iz kolica.

Estetska strana i cena
Na tržištu postoje najrazličitiji modeli kolica od futurističkih kolica, neobičnog dizajna, preko uobičajenih, opšterihvaćenih modela, do retro dizajniranih kolica. Stvar je ukusa i ličnog izbora za koja ćete se odlučiti. Boja kolica je takodje lični izbor. Ukoliko planirate da ih koristite i za drugo dete, savetujemo da razmislite o nekoj neutalnoj boji. Posebno ako je prva beba ženskog pola. U trendu su crna i crvena kolica, pa pojedini proizvođači futurističke modele nude upravo u samo ove dve boje. Možda je to i pravi izbor neutralne boje kolica.

Ukoliko želite da kolica koristite za najmanje dvoje dece. Savetujemo vas da ipak izdvojite nešto veću količinu novca i kupite model renomiranog proizvođača. Na primer, ne očekujte da će letnja kolica plaćena oko pedeset eura u dinarskoj protivrednosti, kao i klasična u vrednosti od stotinu eura moći da vam služe i za drugo dete, jer će verovatno biti suviše izbledela, neki delovi će se rasparati, plastika verovatno popucati.

Nije uvek pitanje brenda, već kvalitet mora i da se plati.
Imajte na umu i da pojedini proizvođači nude kolica za sve slojeve društva. Te razlika cene između dvoje kolica istog proizvođača može biti i do pet puta veća. Složićete se da tada proizvođač ne prodaje brend, već su skuplja kolica takođe i pet puta boljeg kvaliteta.

3U1 i 2U1
Na tržištu, kod većine proizvođača, postoji mogućnost da odaberete komplet kolica sa autosedištem i korpom ili samo jednim od ta dva dodatka. Obično je cena za ceo kompet oko 20% povoljnija, nego da sve kupujete odvojeno. Pored toga, kada kupujete ovakav paket, gratis obično dobijate večinu dodatne opreme (torbu, muf, zaštitu od kiše).

Autosedište za prevoz bebe u kolicima
Autosedište ne koristite za prevoz bebe u kolicima duže od dva sata u kontinuitetu. Mala je verovatnoća da će beba i biti čak i toliko mirna u kolicima da je nećete vaditi iz kolica. Takođe povedite računa o izboru modela, pojedini imaju dodatno jastuče, te će beba ležati u sedištu pod manjim uglom.

Odlična je opcija, kada beba zaspi u automobilu, da ne morate da je budite da biste je prebacili u kolica već samo autosedište prebacite na kolica.

Korpa
Koriscenjem korpe bicete sigurni da je beba u ispravnom lezecem polozaju na adekvatnoj podlozi. Pored toga bice dobro ususkana i zasticena od hladnoce, vetra
Postoje modeli kolica kod kojih korpa na dnu ima dva plasticna polukruga na dnu, pa se postavljanjem na pod korpa ljulja kao kolevka. Korpu mozete koristiti i za bebino spavanje u prvo vreme. Mnogim roditeljima je zgodnije da bebu drze upravo u korpi pored svog kreveta.

Kolica za više dece
Pre nego što odaberete model ovih kolica, proverite koje su širine. Sve se obično svodi na dve opcije, uža kolica sa uskim mestima za bebe, koja će im odgovarati u početku, a vama će odgovarati jer svuda možete da prođete sa njima. Sa druge strane, u ovakvim kolicima, bebama, kako budu rasle, vrlo brzo može postat tesno u svojim sedištima.
Šira kolica vama mogu pretstavljati problem, jer možete imati problema sa prolaskom na vrata, kretanjem trotoarima, pa čak i po svom domu.

Jedno preko puta drugog ili jedno iza drugog
ova opcija je potpuno suprotna od modela duplih kolica, ali i prilično skuplja. Uz to izbor ovog modela je ograničen u Srbiji. Kolica su širine standardnih za jedno dete, samo duža za prostor još jednog sedišta.
Postoji opcija da oba deteta gledaju ispred sebe, ili u vas, ili opcija da gledaju jedno u drugo.

Spojnice nisu preporučljiva opcija. Zapravo kolica sa spojnicama su mnogo šira opcija od bilo koje opcije duplih kolica. Pozitivna strana je da će roditelji ili dve osobe koje voze bebe moći lakše da se kreću. Međutim, kada jedna osoba krene sa bebama u šetnju, biće joj ograničene mogućnosti kretanja.

Deca različitog uzrasta
Kod pojedinih kolica prilagođenih za dvoje dece, drugo sedište je iza ili ispod drugog, to sedište je vise priručno i nekada je previše blizu zemlji i deluje neudobno. Možda je ipak bolja opcija da u ovakvoj situaciji kupite blizanačka kolica, kako bi vasoj deci bilo podjednako udobno. Postoje i kolica kod kojih se naknadno može dodavati i skidati drugo sedište, što je zgodno kod kupovine kolica, kada je mala starosna razlika među decom.
Za neke modele kolica, moguće je kupiti nastavak sa točkićem, koji je postolje za veće dete. Te tako dete može stati na postolje izmedju vas i kolica. Imajte na umu da su kolica u ovom slučaju dosta teža za upravljanje, kao i da je bitno da sama konstrukcija kolica bude kvalitetna, kako ne bi došlo do krivljenja osovine.
Na pojedinim kolicima je vec postavljena plastika, postolje na koje dete moze da zakorači, kako biste mogli da ih oboje vozite.

Upravo iz navedenih razloga, pametno bi bilo da, ukoliko se neko ponudi da vam izađe u susret i počasti vas sa kolicima, vi pokušate da učestvujete u izboru. Ne treba da vam bude neprijatno.

Kao što ste videli, a verovatno već i znali, izbor kolica nisu samo izbor boje i estetike. Bilo kako bilo, kako nijedna kolica nisu savršena, a i mogućnosti su često ograničene, postavite svoje lične ciljeve i prioritete, i uživajte u kupovini svega za vaše čedo.




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije