06.09.2015 Zanimljivosti

Kako redosled rođenja utiče na ličnost deteta?

Otkrivamo kakvi su jedinci, srednje dete, najmlađe i najstarije. Saznajte kakva vam je ličnost predodređena u odnosu na to koji ste po redu stigli u familiju.

Psihologija i mnoge druge nauke bavile su se godinama temom da li zaista to kada smo pristigli u našu porodicu utiče na razvoj ličnosti. Da li postoji neki zajednički šablon ponašanja koji imaju jedinci ili neki drugi? Jedince obično bije loš glas da su razmaženi, sebični i da misle samo na sebe. A evo kakva je situacija zapravo.

Prvenci
Naučno je dokazano da oni postižu bolje akademske uspehe i da su veoma ambiciozni.
Veoma su odgovorni i ponašaju se zrelo.
Imaju najbolje liderske sposobnosti u odnosu na sve ostale koji su rođeni posle njih.

Prvorođena deca dobijaju uglavnom najviše pažnje i ljubavi, ali su isto tako i veoma mnogo od njih očekuje nego od ostale dece. Tu postoji jedno nepisano pravilo da kada su veća očekivanja, prvorođenče se trudi i da ih ispuni. Primer za to je ako neko stalno smatra da ste vi najodgovorniji, vremenom ćete i preuzeti tu ulogu.

Deca rođena u sredini
Veoma su kooperativni i spremni za saradnju.
Fleksibilni su i društveni.
Veoma lako održavaju i stvaraju prijateljstva.

Od ove dece se ne očekuje tako mnogo kao od prvog deteta, nisi su roditelji toliko blagi prema njemu kao prema najmlađem detetu. Stoga nisu toliko takmičarski nastrojeni i imaju znatno opušteniji odnos prema životu. Pošto dobijaju manje pažnje od rodbine i bližnjih, oni traže pažnju negde drugde, te stoga imaju mnogo prijatelja i dragih ljudi van familije.

Pročitajte još…Ljubomora prvog deteta: Šta kada dođu bata ili seka?!

Najmlađa deca
Šarmantni su i dopadljivi.
Veoma je moguće da su mnogo kreativniji nego njihovi stariji braća ili sestre.
Imaju veliki osećaj sigurnosti i samopouzdanja.
Uglavnom su manje zreli i odgovorni od ostale dece.

Pošto su roditelji već imali dosta dece, kada dobiju još jedno, smatraju da će to lako da urade, jer su već prošli kroz to. Tako da su veoma blagi prema najmlađima, a očekivanja su ima niska. Međutim, biti najmlađi dovodi do drugačijeg osećaja odgovornosti, odnosno, stvara se osećaj da će uvek neko drugi preuzeti vođstvo i odgovornost.

Jedinci
Akademska sposobnost, kreativnost i snalažljivost su neke od odlika dece koje nemaju braće i sestara.
Zreli su i veoma odgovorni.
Nikako ne podnose nered i veoma vole da kontrolišu stvari.

Kada ste jedino dete, očekivanja su uvek visoka, a za razliku od onih koji imaju braću ili sestre, oni ne moraju da se bore za roditeljsku pažnju, jer je sve usmereno ka njima. Pošto im sve ide dosta „glatko“ kada je briga od roditelja u pitanju, često se dešava da nisu navikli na haotični spoljni svet, da nisu naučili da dele stvari niti roditeljsku naklonjenost. Stoga mogu da imaju problema u društvu.

Pročitajte još…Ispovest majke jedinice: Ne želim drugo dete, a evo i zašto

Iako je ovo sve veoma interesantno i tačno je za određene ljude, nije baš sve tako jednostavno. To kakvi ćete ispasti kao ličnost uopšte ne zavisi od toga koji ste rođeni po redu. Treba uzeti u obzir pol, godine, društveno-geološki položaj, razliku između bližnjih kao i koliko ih zapravo ima. Ali su ovo neke od teorija koje postoje.




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije