12.07.2011 Zanimljivosti

Kinetoza – bolest kretanja

Mališani često pate od bolesti kretanja koja se javlja u obliku mučnine i povraćanja tokom vožnje. Smetnje će biti manje izražene ako dete sedi u auto-sedištu i gleda u pravcu kretanja. Dobro je da pre puta preduzmete neke preventivne mere:
Poslednjih godina u apotekama su dostupni akupresurni steznici, koje stavljamo na detetovu podlakticu. Oni deluju na akupresurnim tačkama i smanjuju tegobe, a istovremeno su zdrav i prirodan način smirivanja mučnine.
Od lekova najčešće se primenjuju antihistaminici koji se daju pola sata pre početka putovanja. Staro verovanje da će tegobe biti manje ako dete krene na put gladno – nije tačno. Često zaustavljanje tokom putovanja biće korisno, primerena brzina vožnje bez naglog kočenja i svladavanje okuka manjom brzinom olakšaće putovanje vašem mališanu.
Na put ponesite hranu. Za to je idealan mali priručni frižider. Najmanje brige ćete imati ako dojite bebu. Osigurajte sebi dovoljno vode, nezaslađenih sokova, ali izbegavajte gazirana pića. Ako bebu hranite veštačkim mlekom, ponesite u termosu prokuvanu vodu i rezervnu kutiju mleka.




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije