30.04.2015 Zanimljivosti

Koliko stres utiče na uspešnost dojenja?

Ako majka doji bebu, dobar deo njenih problema zapravo je rešen. Kažemo ”dobar deo problema” upravo zbog činjenice što doživljeni stres može negativno uticati na laktaciju.

???????????????

Dojenje smiruje i spasava živote
Činjenica: čin dojenja smiruje. Hormoni ubrzavaju krvotok, omogućavaju normalnu laktaciju i istovremeno opuštaju mišiće. Tokom velikih prirodnih katastrofa (zemljotres u Turskoj 2011, uragan Katrina 2005, ciklon Tamara 2014) pokazalo se da su prednosti dojenja neprocenjive za bebe, prvenstveno zbog toga što im je hrana dostupna svakog trenutka. Zato dojena deca u takvim okolnostima imaju mnogo veće šanse da prežive nego ona kojima je za ishranu potrebna određena oprema (čista, prokuvana voda, flašica, mleko u prahu). Iskustva su pokazala da poneke bebe koje nisu dojene – nisu ni preživele. Najčešći razlog zbog kog se to dešava jeste ograničen pristup flašicama ili vodi za piće, tako da su ti mališani posebno ugroženi tokom teških prirodnih katastrofa.

Dobra vest!
Stres nema nikakvog uticaja na količinu prolaktina, hormona koji je najvažniji za dobru laktaciju, ali, nažalost, može imati privremeni loš uticaj na oksitocin, hormon koji pomaže mleku da poteče. Oksitocin se oslobađa u krvotok i ima umirujući efekat. To znači da će mama koja doji bebu čak i u vanrednim situacijama biti opuštenija od onih koje to ne čine. Kada se ona opušta, njeno mleko, ukoliko je zbog stresa došlo do usporenog ili nikakvog protoka, počinje ponovo normalno da se izlučuje. Ne treba zaboraviti da i bebino sisanje stimuliše proizvodnju mleka. Takođe, ukoliko zbog stresa ili neke slične situacije dođe do manje proizvodnje mleka, relaksacija može biti od presudnog značaja. Slušanje neke prijatne, tihe melodije, ukoliko uslovi to dozvoljavaju, predstavlja adekvatnu pomoć u stresnim situacijama.

Podrška
Svaka majka je sposobna da doji, čak i u vanrednoj situaciji. Najbolja pomoć ženama koje se suočavaju sa stresom jeste dobra
organizacija i obezbeđivanje kakvih-takvih uslova za normalno dojenje. Takođe, u nepredviđenim situacijama volonteri i medicinsko osoblje treba da obezbede adekvatne uslove mamama kako bi mogle na miru da podoje svoje bebe i tako im obezbede neophodnu hranu/vodu. Da bi to bilo moguće, treba ih smestiti na sigurno dati im prioritet kad je u pitanju dostupnost
hrane i pitke vode i obezbediti im minimalne uslove za bezbedno dojenje. To podrazumeva da budu smeštene u zaštićenoj oblasti, da im se obezbedi smeštaj odvojen od ostalih žena te da im se pruži psihološka podrška da, uprkos svemu što ih je zadesilo, nastave da doje svoje bebe, jer će jedino tako obezbediti kontinuirani priliv mleka.

Autor: Mama&Beba
Foto: Thinkstock




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije