29.08.2011 Zanimljivosti

Korupcija u zdravstvu

Istraživanje udruženja „Roditelj“ o korupciji u zdravstvu pokazalo poražavajuće rezultate. Čak četvrtini ispitanika novac tražen direktno

ZDRAVSTVO i korupcija u Srbiji usko su povezani. Gotovo da ne mogu jedno bez drugog. A da je svaki drugi ispitanik u našoj zemlji imao iskustva sa davanjem mita u zdravstvenim ustanovama pokazuju i rezultati istraživanja o korupciji u zdravstvu, koje je uradilo udruženje građana „Roditelj“. – Četvrtini ispitanih novac je tražen direktno, a polovini njih indirektno. Skoro polovina građana koji su učestvovali u anketi je iz državnih klinika upućivana u privatne ordinacije. Tamo su obavljali preglede, koji se, inače, rade o trošku države – pokazala su istraživanja udruženja „Roditelj“. Uz to, građani su navikli zdravstvene radnike na „bakšiš„, pa kao razlog za davanje mita naveli su strah od lošeg tretmana lekara i medicinskog osoblja. Pare daju i kad hoće da skrate vreme čekanja na određenu intervenciju. U istraživanju je učestvovala 421 osoba, od kojih su 87 odsto direktni korisnici usluga po zdravstvenim ustanovama koje se bave reproduktivnim zdravljem. Ostali ispitanici bili su članovi porodica ili prijatelji. Istraživanje je pokazalo i da oko 40 odsto ispitanika nije svesno da „čašćavanje“ zdravstvenih radnika predstavlja korupciju. Više od polovine ispitanika nije upoznato sa svojim pravima kao pacijenata i obavezama lekara i medicinskog osoblja. – Cilj istraživanja je da se ustanove podaci o učestalosti korupcije, koja ne podrazumeva samo otvoreno traženje i davanje novca već da se stekne uvid u načine na koje se korupcija odvija u okviru zdravstvenih ustanova u Srbiji koje se bave reproduktivnim zdravljem – navodi se u saopštenju udruženja „Roditelj“.

ČETVRTI U SVETU PREMA istraživanjima Svetske zdravstvene organizacije, Srbija je po korumpiranosti četvrta zemlja u svetu. Od nas su gori Maroko, Tadžikistan i Moldavija. Da je zdravstvo najkorumpiranija oblast u Srbiji bio je i zvaničan odgovor Vlade Srbije na upitnik EU.

Izvor: Večernje novosti




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije