05.06.2015 Zanimljivosti

Kutak za vredne mame: Ostatke hrane pretvorite u nove plodove

Delovi povrća i voća koje bacamo kod pripreme jela jednostavno se mogu posaditi u teglu na prozoru i dobiti novi plodovi.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Otkrivamo vam deset saveta kako da uštedite i iskoristite ostatke hrane:

Salata
Ostatke salate, listove koje bstei inače bacili, stavite u vodu i pričekajte nekoliko dana. Videćete da iz listova rastu žilice, i tada su spremni za sadnju u teglu sa zemljom. Ostavite salatu na prozoru ili balkonu dok ne naraste.

Krompir
Krompir koji proklija u ostavi idealan je za sadnju. Odrežite deo na kojem je klica i ostavite da odstoji napolju 12 sati kako bi se malo osušio. Potom stavite u zemlju i pričekajte oko mesec, a možda i više dana na plodove svog rada.

Beli luk
Kad počne da klija od dugog stajanja, čen belog luka savršen je za sadnju. Stavite ga u zemlju sa širim delom dole. Smestite teglu na toplo i sunčano mesto.

Crni luk
Luk je savršen za sadnju kad proklija u špajzu, pa umesto da ga obrezujete i spašavate ono što je za jelo, stavite ga celog u zemlju. Dobićete fini, mladi luk. Ili, kada pripremate ručak, donji deo luka (gde su bile žilice) odrežite zajedno sa centimetar ploda. Stavite u zemlju i zalivajte.

Praziluk
Ostatak praziluka, donji deo, stavite u posudu s malo vode i smestite na sunce. Kako raste, zeleni deo možete rezati, a ostatak i dalje držati u vodi.

Bosiljak
Grančicu bosiljka stavite u čašu vode i pričekajte da pusti korenje. Tada zasadite u zemlju i ukusan začin biće vam uvek na dohvat ruke.

Šargarepa
Kod sečenja šargarepe, gornji deo nemojte baciti, stavite ga u malo vode i pričekajte da naraste zeleni deo gore i da u vodi izađe malo korenje. Potom stavite u zemlju i dobićete novu šargarepu.

Avokado
Velika koštica unutar avokada dovoljna je za ponovno dobijanje ploda. Pripremite posudu vode i smestite ju na toplo mesto s povremenim suncem. Košticu s tri strane probušite štapićima za ražnjiće i stavite na posudu u kojoj će biti delimično uronjena u vodu, šiljastiji deo koštice. Štapići služe da bi držali košticu na posudi. Proklijaće za dve do osam nedelja. Kada drvce izraste 15 centimetara, skratite ga za pola i pričekajte da ponovo naraste, a tada stavite u zemlju tako da gornja polovina koštice bude spolja.

Đumbir
Otkinite komad đumbira i stavite u zemlju, ali ga nemojte njome zatrpati. Zalivajte često, držite na toplom mestu i čekajte dok ne naraste stabljika, a tada je izvadite i koren je spreman za upotrebu.

Ananas
Deo ananasa koji biste bacili odličan je za sadnju nove biljke. U posudu s vodom stavite kompletni gornji deo – lišće i mali deo ploda (oko centimetar i po) i čekajte da pusti korenje. Ostavite na direktnom suncu i povremeno menjajte vodu. Kad ugledate korenje, posadite ga u zemlju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije