09.10.2015 Zanimljivosti

Majke u Srbiji: Kada je pravo vreme za povratak na posao?

Dok se neke mame nakon porođaja na posao vraćaju posle samo par meseci, neke svoje pravo na porodiljsko odsustvo iskoriste maksimalno. Šta je bolje za dete?

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Povratak na posao nakon porođajnog odsustva može da bude veoma stresan, jer i sama žena prolazi kroz velike životne promene. Dok neke žene svoje pravo na porodiljsko odsustvo koje im po zakonu sleduje iskoriste maksimalno, pa čak i pronađu način kako bi ga produžile i još duže bile sa svojom decom kod kuće, druge se vraćaju na posao nakon par meseci.

Neke jer su zbog same prirode posla primorane na takav potez, drugima se ponude bolji uslovi i povišica, a neke jer se osećaju dovoljno spremno da se „vrate u mašinu” i pre isteka roka.

Prema Zakonu u Srbiji zaposlena žena ima pravo na odsustvo sa rada zbog trudnoće i porođaja i radi nege deteta, u ukupnom trajanju od 365 dana.

Ana Cvijić-Peković je pre trudnoće bila zaposlena kao menadžer društvenih mreža u jednoj marketinškoj agenciji, ali dva meseca nakon porođaja dobila je ponudu od svog poslodavca koju, kako kaže, nije mogla da odbije.

„Moj šef je znao da sam na porodiljskom, ali me je pozvao da se vratim na posao nakon dva meseca. Naravno, bila sam unapređena na bolju poziciju uz koju je išla i veća plata, a sa svojim kolegama sam se dogovorila da radim kraće, zbog bebe koja me je čekala kod kuće. Nisam morala da prihvatim ovu ponudu, ali sam želela jer sam dugo čekala na unapređenje i nisam htela da propustim priliku. Moji i suprugovi roditelji su takođe bili sjajna podrška i pomagali nam koliko god je trebalo. Sigurna sam da moje dete nikada nije osetilo nedostatak ljubavi“, objašnjava Ana.

U većini zapadnih zemalja porodiljsko odsustvo traje oko tri meseca, nakon čega porodilja mora da se vrati na posao i nastavi sa uobičajenim aktivnostima. Ipak, trebalo bi naglasiti da mnoge kompanije u razvijenim zemljama u sklopu svojih poslovnih kompleksa imaju i vrtiće, pa tako majke mogu i na pauzama da provode vreme sa svojom decom i doje ih.

Rezultati istraživanja američkih naučnika, koje je rađeno na više od hiljadu dece, pokazalo je da bebe ne pate kad se majke posle godinu dana odsustva vrate na posao, a prema rečima psihologa Radmile Grujičić, ništa više ne pate ni kada su manje.

„Ukoliko je majka psihofizički spremna za povratak na posao i nakon par meseci posle porođaja, ne postoji razlog zbog kog to ne bi trebalo da učini. Period porodiljskog odsustva varira od zemlje do zemlje, ali takođe smatram da bi svaka majka, ukoliko je u mogućnosti, trebalo da iskoristi taj zakonski predviđen period“, objašnjava Radmila Grujičić za Blic Ženu.

Prema njenim rečima, važno je da majka nakon radnog vremena provede kvalitetno vreme sa svojim detetom.

„Mala deca, pogotovo bebe od par meseci nisu svesne tog odvajanja od majke, a svakako bi ostale kod kuće sa nekim u koga majka ima poverenje, pa to ne bi trebalo da bude problem“, istakla je psihološkinja, ali naglasila da bi zbog dojenja svakako bilo dobro da majka bude sa detetom tih prvih godinu dana.

Jelena Malović, majka dvoje dece iz Beograda ne slaže se sa ovom konstatacijom, te misli da bi njena deca i te kako osetila da ih kao bebe ostavila kod kuće i otišla da radi.

„Svoju decu sam dojila po 18 meseci i mislim da to ne bih postigla da sam se ubrzo nakon porođaja vratila na posao. Vreme koje sam tada provela sa svojom decom je apsolutno neprocenjivo, a ja sam se zaista trudila da uživamo u svakoj šetnji i igri. Nisam „žurila” da se vratim na posao, a nije ni bilo potrebe“, objašnjava gospođa Malović.




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije