22.03.2011 Zanimljivosti

Mališani i naočare – odgovori na tri najčešća pitanja!

Kako da privolim dete da nosi naočare?

Pre svega, nemojte ga prisiljavati da ih nosi i kritikovati ga kada to ne čini, već ga pohvalite i nagradite (ne slatkišima!) svaki put kada ih dragovoljno stavi na nos. Osim toga, pre nego što ih kupite, dozvolite mališanu da sam odabere okvir po svom ukusu.

Kako odabrati dobre naočare?

S obzirom na to da kod malog deteta koren nosa nije izražen kao kod odraslih, nabavite mu okvir sa silikonskim jastučićem, kako bi što bolje prianjao. I, naravno, stakla moraju biti od materijala otpornog na udarce. Gornji rub okvira mora ići iznad linije obrva da dete ne bi moralo da gleda preko naočara. Osim toga, okvir mora biti izrađen od elastičnog materijala kako bi bio što udobniji i kako ne bi spadao s ušiju.

Može li se dete povrediti ako padne?

Pre svega, nošenje naočara ne smete doživljavati i prikazivati kao hendikep tako što ćete govoriti: „Pazi, pašćeš i povredićeš se zbog nošenja naočara.“ Okviri i stakla za naočare za decu napravljeni su tako da, ukoliko mališan padne, ne može da se povredi. U svakom slučaju, ako ste zabrinuti da će se to dogoditi, neka ih ne nosi dok skače i trči, ali mu ih obavezno stavite dok gleda TV ili se bavi nekom mrinom aktivnošću.




Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije