12.06.2014 Zanimljivosti

Miris tek rođene bebe na mame deluje kao droga

Autori studije objavljene u švajcarskom časopisu “Granice u psihologiji” tvrde da je miris novorođenčeta toliko jak da je u stanju da u mozgu odrasle osobe probudi snažan osećaj zadovoljstva, sasvim nalik onom koji se javlja kod zavisnika od psihoaktivnih supstanci.

beba i mama

Međutim, taj karakterističan miris tek rođene bebe nestaje šest nedelja posle njenog rođenja. Mada tačan molekularni sastav ovog mirisa još nije poznat, naučnici pretpostavljaju da se u njemu, između ostalog, nalaze molekuli plodove vode, kao i molekuli beličaste supstance koja štiti kožu fetusa tokom trudnoće.

Uprkos činjenici da babice bebu detaljno okupaju odmah posle rođenja, tragovi ovih molekula zadržavaju se još šest nedelja na njenoj koži, a naročito u kosi. Njihov miris snažno deluje na odrasle osobe i u njima budi osećaj neizmerne sreće i zadovoljstva.

To su potvrdili i rezultati eksperimenta u kojem je učestvovalo 30 žena. One su zamoljene da pomirišu miris izdvojen iz benkica tek rođenih beba, a precizni aparati na koje su u tom trenutku bile priključene kod svih njih, bez izuzetka, zabeležili su pojačanu aktivnost onih delova mozga zaduženih za stvaranje osećaja zadovoljstva.

Izvor: novosti.rs




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije