15.01.2016 Zanimljivosti

Moćna namirnica: Šta sve leči grejpfrut + recepti

Ovo voće, bogato vitaminom C i fitohemikalijama, jača imunitet, reguliše metabolizam, sprečava razvoj karcinoma naročito pluća i debelog creva.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Grejpfrut je prava bomba vitamina i minerala – sadrži kalcijum, kalijum, fosfor, te obiluje vitaminima A i C. Osim toga, sprečava infekcije i prehlade, te čisti creva, što je dovoljno razloga da se ovo voće uvek nađe na vašoj kuhinjskoj trpezi. Ovo voće sadrži i pektin koji smanjuje holesterol u krvi.

Žuti grejpfrut ima manje vitamina C nego ružičasti i crveni koji štiti od raka jer sadrži flavonoide – neutralizatore supstanci koje podstiču razvoj malignih ćelija.

Nacionalno američko udruženje hemičara preporučuje sok od grejpfruta kao obavezan deo doručka jer je ovo voće odlično preventivno sredstvo protiv karcinoma pluća i debelog creva.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Ublažava grip i prehladu

Novija saznanja o grejpfrutu potvrđuju da je ovaj plod veoma efikasan u borbi protiv virusa i bakterija, pa se preporučuje u terapiji gripa i prehlade. Ekstrakt semenki grejpa snažno je sredstvo protiv oko 800 vrsta bakterija i oko 100 vrsta gljivica.

Od cveta grejpfrutovog drveta priprema se esencija koja leči nesanicu, ali i tegobe izazvane bolestima želuca i srca, dok ekstrakt lista ima protivupalno dejstvo. Sok je bogat bioflavonoidima koji pospešuju metabolizam i podstiču proces mršavljenja, blagotvnorno deluju na funkcije jetre i jačaju arterije.

Sok crvenog grejpa sadrži likopen i karotenoide, koji imaju antitumorsko svojstvo i ublažava tegobe koje prate osteoartritis i reumatski artritis, te deluje na ravnotežu hematokrita u krvi.

Grejpfrut čisti creva i stabilizuje crevnu floru, a zahvaljujući posebnom sastojku naringinu, koji plodu daje gorkast ukus, ubrzava varenje. Takođe, dobar je izvor pantotenske kiseline (vitamina B5) koja ima ključnu ulogu u proizvodnji ćelijske energije.

Studija nemačkih naučnika ukazuje na to da konzumiranje grejpfruta pomaže u borbi protiv bolesti zubnog mesa. Istraživanja su pokazala da dva ploda dnevno smanjuju rizik od krvarenja desni.

<Šta još leči grejpfrut i kako vam može pomoći prilikom mršavljenja i borbe protiv celulita pogledajte OVDE.




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije