29.06.2015 Zanimljivosti

Muškarci bi trebalo da zamrznu spermu sa 18 godina

Lekar Kevin Smit predložio je britanskom Ministarstvu zdravlja da muškarcima ponudi zamrzavanje i čuvanje sperme, kako bi se eliminisao rizik genetskih malformacija koje su povezane sa starenjem.

Foto: Gulliver/Thinkstock

Foto: Gulliver/Thinkstock

Granice u kojoj ljudi danas dobijaju prvo dete su se drastično pomerile, a muškarci jednako kao i žene postaju roditelji sve kasnije. Iako su razlozi za to opravdani – uključujući školovanje, zaposlenje, rešavanje stambenog pitanja i kasnije upoznavanje životnog partnera, to je biološki loše, tvrdi ugledni britanski lekar Kevin Smit.

On savetuje britanskom Ministarstvu zdravlja da muškarcima ponudi zamrzavanje i čuvanje sperme u mlađim godinama, kako bi se eliminisao rizik genetskih malformacija do kojih dolazi usled oštećenja tih ćelija, a povezuju se sa starenjem.

U Velikoj Britaniji muškarci danas u proseku postaju očevi sa 33 godine, a taj se trend primećuje i u ostatku Europe. Usluge zamrzavanja sperme u privatnim poliklinikama postoje, ali iznose i do 3000 evra.

Dok se jedni bune protiv planiranog i veštačkog tipa planiranja roditeljstva – zamrzavanjem jajnih ćelija i sperme, brojni stručnjaci za plodnost smatraju kako bi se time znatno smanjili razni zdravstveni rizici i oštećenja fetusa zbog lošijeg genetskog materijala.




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije