01.01.2016 Zanimljivosti

Narodna medicina: Šta sve leče narandže + recepti

Plod pomorandže izuzetno je ukusan, ali i zdrav. Ovo južno voće, koje kod nas možete nabaviti tokom cele godine, bogato je vitaminom C, B, E, provitaminom A, kao i mineralima poput kalcijuma, magnezijuma, kalijuma i fosfora.

Foto: Guliver/Thinkstock

Foto: Guliver/Thinkstock

Pomorandža je bogata i oligoelementima, ali i šećerom, koji organizmu obezbeđuju energiju, s tim što vitamin C potpomaže njegovo sagorevanje. Vitamin C pospešuje i apsorpciju gvožđa, pojačava odbrambeni sistem organizma, ubrzava zarastanje rana i pomaže neutralizaciji slobodnih radikala.

Sok od pomorandže sadrži sve sastojke kao i plod, ali samo ako se popije što pre nakon ceđenja, jer kiseonik iz vazduha utiče na smanjenje količine vitamina C u soku. Ovaj sok odličan je čistač organizma i dobro sredstvo za pravilno varenje hrane.

Novija istraživanja utvrdila su da jedna pomorandža dnevno može biti uspešna zaštita od pojave nekih oblika karcinoma. Stručnjaci tvrde da rizik obolevanja od raka usne duplje, grla, glasnih žica i organa za varenje može biti prepolovljen zahvaljujući ovoj voćki.

Narandže su moćan saveznik u borbi protiv kardiovaskularnih oboljenja, jer sadrže najveći procenat antioksidanasa od sveg voća. Takođe, zahvaljujući mineralima i hemijskim jedinjenjima koja u sebi sadrže, pomorandže sprečavaju stvaranje ugrušaka krvi, odnosno trombova, koji mogu dovesti do srčanog ili moždanog udara. Stručnjaci tvrde da narandža smanjuje zadebljanje krvnih sudova za čak 30 odsto.

Antioksidansi pomorandže smanjuju uticaj toksina koji se luče kada je organizam pod stresom i na ovaj način umanjuju mogućnost oštećenja na nervnim ćelijama. Takođe, uz redovno konzumiranje pomorandže vaša kosa biće jača i elastičnija, a nokti sjajniji i čvršći.

Pojedina istraživanja dokazala su da vitamin C u narandžama štiti spermu kod muškaraca i sprečava genetska oštećenja koja mogu dovesti do urođenih mana kod novorođenčadi.

Šta još leče narandže i koji su sve delovi ove voćke lekoviti, i kako da ih koristite pročitajte OVDE




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije