15.04.2015 Zanimljivosti

Nedostatak sna može uzrokovati gojaznost

nedostatak sna gojaznost

Koliko god redukovali ishranu i trudili se da se krećete ne uspevate da se rešite viška kilograma? A koliko spavate i odmarate u toku nedelje?

San za koji nemate vremena tokom radne nedelje ne možete da nadoknadite vikendom, ma koliko god pokušavali!

Ukoliko tokom noći izgubite samo 30 minuta kvalitetnog sna i odmora, već za samo nedelju dana vaša vaga može da pokaže veći broj kilograma, a vi da povećate rizik da obolite od dijabetesa tipa dva.

Pokazalo je to istraživanje koje su proveli naučnici Medicinskog univerziteta Weil Cornell u Dohi u Kataru, a koje je prezentovano na godišnjoj konferenciji Društva za endokrinologiju u San Dijegu.

U okviru istraživanja, naučnici i lekari su na 522 osobe kojima tek otkriven dijabetes tipa 2 kroz godinu dana pratili dnevnike spavanja, visinu, težinu i obim struka i beležili vezu između spavanja i drugih parametara.

Studija je otkrila da je kod osoba koje nisu imale kvalitetan san rizik od gojaznosti se povećan za 17 odsto.

Ujedno, rizik za insulinsku rezistenciju porastao im je za čak 39 odsto.

Bilo je dovoljno da gube svega 30 minuta sna svake noći tokom nedelju dana, da telo počne da reaguje, i to negativno.

Telo pamti svaki izgubljeni minut sna

Prof. Šahrad Taheri u ime tima koji je predvodio istraživanje istakao je da je ova studija promenila način na koji se dosad gledalo na manjak sna i njegov uticaj na celi organizam.

Otkriće njegovog tima sugerše medicinskim stručnjacima da prilikom prevencije i lečenja različitih metaboličkih poremećaja moraju da uzmu u obzir i kvalitetan san kao važnu terapiju.

Jer, telo pamti svaku izgubljeni minut sna.

Osam sati sna dnevno, formula za lepotu i zdravlje, koja se nauči još u vrtiću, pokazuje se tačnijom sa svakim novim naučnim istraživanjem.

Upravo minimalno šest do osam sati odmora mozak treba baš svake noći, da bi se odmorio, obnovio i zadržao kvalitet kognitivnih funkcija na najvišem nivou.

Ujedno, to je vreme u kojem će se celi organizam obnoviti i tako zaštititi od visokog pritiska, gojaznosti, dijabetesa i bolesti srca.

Manjak sna i gojaznost kod mališana

Studija sprovedena u Velikoj Britaniji i objavljena u „The Journal of Pediatrics“, otkrila je da manjak sna ima i značajan uticaj na decu i njihovu težinu.

Istraživači su pratili 2000 mališana od 15 godina, još od predškolskog doba.

Otkrili su da oni koji loše i premalo spavaju (manje od 10.5 sati svake noći) ili imaju problema s disanjem u snu (hrkanje, apneja), imaju dvostruko veći rizik da postanu gojazni u odnosu na vršnjake koji spavaju dovoljan broj sati.

Mališani između pet i šest godina koji slabo spavaju imaju 60-100 odsto više izgleda da će do svoje 15 godine biti gojazni, upozoravaju rezultati te studije.

Amerikanci nisu jedini koji višak kilograma beleže već u predškolsko doba.

Svetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorava na gotovo neverovatne podatke: čak 42 milijona dece u svetu mlađih od pet godina ima višak kilograma ili je već na pragu gojaznosti!

Izvor: Alternativa za vas
Foto: Thinkstock




Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, molimo vas da se upoznate sa pravilima komentarisanja i uslovima korišćenja sajta.

još iz kategorije